CANVI CLIMÀTIC
Tuvalu farà una rèplica virtual del país davant la possibilitat que desaparegui
Els experts auguren que la petita nació insular, situada al Pacífic Sud, desapareixerà completament a finals d’aquest segle a causa del canvi climàtic
La petita nació insular de Tuvalu, al Pacífic Sud, farà una rèplica virtual del país per preservar els seus paisatges i la seva cultura davant la probable desaparició del seu territori per l’increment del nivell del mar provocat per la crisi climàtica.
“A mesura que la nostra terra desapareix no tenim més remei que convertir-nos en la primera nació digital del món”, va dir el ministre d’Exteriors de Tuvalu, Simon Kofe, en un discurs emès la vigília durant la cimera del clima COP27, que se celebra entre el 6 i el 18 de novembre a la ciutat egípcia de Xarm al-Xeikh.
“La nostra terra, el nostre oceà i la nostra cultura són els béns més preuats del nostre poble i per mantenir-los fora de perill, passi el que passi al món digital, els traslladarem al núvol”, va anunciar Kofe, en el discurs gravat.
El ministre apareix parlant en una platja mentre que, mitjançant el moviment de la càmera que s’allunya, es revela que en realitat es troba en un petit i remot atol recreat al metavers.
Aquest món virtual de realitat augmentada de Tuvalu, que reproduirà la companyia Accenture Metaverse Services, permetrà als usuaris viure, treballar, interactuar i fer compres com si fossin als territoris d’aquesta nació insular del Pacífic.
Kobe, que a l’anterior cimera del clima va fer el seu discurs davant d’un podi en què apareixia amb l’aigua fins als genolls, va remarcar que “es tracta d’un assumpte de sobirania” per mantenir el seu territori i límits marítims, malgrat les pèrdues “causades pel canvi climàtic i l’increment del nivell del mar”.
Aquests problemes causats per “la inacció mundial” davant l’increment de la temperatura del planeta han tingut un fort impacte als 12.000 habitants de Tuvalu, una nació de tres illes coral·lines i sis atols que no superen els cinc metres sobre el nivell del mar i ocupen uns 26 quilòmetres quadrats.
La crisi climàtica s’ha traduït en la pèrdua dels seus terrenys costaners, cultius, habitatges i fonts d’aigua, així com de la cultura d’aquesta nació de la Polinèsia, el territori de la qual desapareixerà completament —segons els experts— a finals d’aquest segle.
“Sense una consciència global i un compromís global amb el nostre benestar compartit, potser aviat ens trobem que la resta del món s’uneix a nosaltres al metavers mentre les seves terres desapareixen”, va advertir el polític de Tuvalu.