Societat

La població mundial arriba als 8.000 milions

L’Índia superarà en els pròxims mesos la Xina com el país més poblat del món

El món va arribar ahir als 8.000 milions d’habitants, segons dades de l’ONU. Una fita que l’organisme internacional va voler simbolitzar amb en Damián, que va néixer a Santo Domingo. La nova xifra de població mundial, però, comporta molts reptes de futur. Així doncs, tot i que el creixement demogràfic va caure per primera vegada per sota de l’1% el 2020, segons dades de l’ONU, i que el ritme de creixement demogràfic mundial s’està alentint des de la dècada dels setanta, s’estima que la població mundial arribarà a un màxim de 10.400 milions de persones la dècada dels vuitanta del segle XXI i es mantindrà en aquest nivell fins al 2100. A més, la taxa de fecunditat està baixant, l’esperança de vida continua augmentant, la migració internacional dona forma al canvi demogràfic, la població mundial envelleix amb rapidesa i les dones viuen més que els homes.

Les taxes de natalitat varien a cada país i, mentre alguns continuen mantenint un ràpid creixement, altres estan començant a alentir-se. La població de la Xina ha deixat de créixer i es preveu que comenci a disminuir el 2023, mentre que l’Índia continua creixent un 0,7% anual i es preveu que en els pròxims mesos avanci el seu veí com el país més poblat del món.

L’Àfrica, clau

Més de la meitat de l’augment de la població mundial previst fins al 2050 es concentrarà en vuit països: Egipte, Etiòpia, l’Índia, les Filipines, Nigèria, el Pakistan, la República Democràtica del Congo i Tanzània. També s’espera que els països de l’Àfrica subsahariana contribueixin a l’augment demogràfic mundial amb més de la meitat de l’augment previst fins al 2050. El ràpid creixement demogràfic, combinat amb el canvi climàtic, probablement provocarà migracions massives i conflictes en les pròximes dècades.

L’ONU destaca que cal invertir en millors infraestructures, educació i atenció sanitària, així com garantir l’accés a la salut i els drets sexuals i reproductius. També cal que s’eliminin les barreres basades en gènere, raça, discapacitat, orientació sexual o situació migratòria que impedeixen que les persones accedeixin als serveis i oportunitats que necessiten per prosperar.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.