Política

Primera condemna a mort d’un manifestant de les protestes de l’Iran

Un tribunal de Teheran l’ha trobat culpable d’incendiar un edifici governamental i d’“enemistat amb Déu”

Una ONG alerta del risc d’execucions ràpides al país

La justícia iraniana ha condemnat a mort un detingut acusat de participar en les protestes que tenen lloc a l’Iran des de mitjans de setembre, quan la jove Mahsa Amini va morir després de ser detinguda per la policia de la moral perquè portava mal posat el vel. Aquesta és la primera sentència a la forca per aquestes mobilitzacions.

L’home, del qual es desconeix la identitat, va ser sentenciat diumenge a la pena capital per un tribunal de Teheran per “incendi d’un edifici governamental”, “pertorbació de l’ordre públic, reunió i conspiració per cometre crims contra la seguretat nacional” i per “enemistat amb Déu i corrupció a la Terra”, segons l’agència de notícies Mizan, del Poder Judicial.

Un altre tribunal de la capital iraniana va condemnar cinc acusats a penes de presó d’entre cinc i deu anys per “pertorbació de l’ordre públic, reunió i conspiració per cometre crims contra la seguretat nacional”. Totes les sentències poder ser apel·lades, segons Mizan, que no va revelar més detalls sobre els acusats.

Les protestes arran de la mort d’Amini el 16 de setembre estan sent durament reprimides per les forces de seguretat. Les protagonitzen sobretot joves i dones, que criden “Dona, vida, llibertat”, llancen consignes contra el govern i cremen vels, un dels símbols de la República Islàmica, un fet impensable fa poc temps.

Les autoritats judicials han acusat més de 2.000 persones de diversos delictes per la seva participació en les mobilitzacions, en les quals es demana la fi de la República Islàmica.

Almenys 326 persones –43 de les quals, menors– han mort a mans de les forces de seguretat les últimes setmanes i unes 12.000 han estat detingudes en les protestes, segons l’ONG amb seu a Oslo Iran Human Rights (IHRNGO), que ahir, després d’anunciar-se la primera condemna a mort, va alertar del risc d’execucions ràpides al país asiàtic. L’organització va afirmar que almenys una vintena de persones afronten càrrecs punibles amb la mort. “La comunitat internacional ha d’advertir amb fermesa a la República de l’Iran de les conseqüències d’executar manifestants. Trucar als seus ambaixadors i implementar mesures de drets humans més efectives contra funcionaris són algunes conseqüències a considerar”, van assenyalar en el seu comunicat.

Noves sancions de la UE a persones i entitats

Els ministres d’Afers Estrangers de la Unió Europea (UE) van aprovar ahir noves sancions contra 29 persones i tres entitats de l’Iran per la seva implicació en la mort de la jove Mahsa Amini i la repressió dels ciutadans que protesten per la seva mort. L’ampliació de la llista negra arriba després de la ja acordada a l’octubre. Entre els sancionats aquest dilluns hi ha quatre membres del grup que va detenir “arbitràriament” Amini, així com caps provincials de les forces de seguretat iranianes i de l’exèrcit dels guàrdies de la revolució islàmica i el comandant de les forces terrestres de l’exèrcit iranià, Kiyumars Heidari, pel seu paper en la “repressió brutal” de les protestes. També s’inclou la televisió estatal Press TV per haver retransmès “confessions forçades de detinguts”, així com el cap de ciberseguretat de la policia, Vahid Mohammad Naser Majid, per la detenció de persones “arbitràriament” per crítiques al règim. Les sancions impliquen, entre altres, la prohibició de viatjar a la UE i la congelació d’actius.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.