POLÍTICA
Aragonès: “El que cal ara és reformar el delicte de malversació”
El president de la Generalitat ha afirmat que amb la derogació del delicte de sedició s’ha “reduït el marge d’arbitrarietat” dels jutges
També ha dit que el Govern “seguirà batallant per a una llei d’amnistia”
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat la derogació del delicte de sedició, en assegurar que s’ha “reduït el marge d’arbitrarietat” dels jutges, i ha apostat ara per reformar el delicte de malversació durant la tramitació de la proposició de llei a les Corts.
En una entrevista a Rac1, Aragonès ha explicat que en propers dies s’haurà de seguir negociant i “batallant les coses, que no cauen del cel”. “Ens hi deixarem la pell, com hem fet sempre”, ha avisat el coordinador nacional d’ERC.
En aquest sentit, després de la reforma de la sedició ha apostat per “lluitar” ara contra la “utilització perversa” de la malversació, matisant en tot cas que “la corrupció s’ha de seguir perseguint amb força, evidentment”.
“És una qüestió que tenim oberta i que hem d’abordar ara en la tramitació de la proposició de llei al Congrés i el Senat”, ha assenyalat Aragonès, que ha recordat que la malversació es va modificar el 2015 per part del PP per “permetre que coses que no eren delicte passessin a ser delicte” després de la consulta del 9N del 2014.
“Ara”, ha prosseguit, “el que hem d’intentar és revertir aquesta situació. No és senzill, però hem d’abordar-ho i estem convençuts que podrem generar majories per fer-ho”.
Aragonès ha afirmat que “votar no és delicte, organitzar un referèndum no és delicte, estar compromès amb la independència no és delicte”, per la qual cosa “de la mateixa manera que hem eliminat la sedició, el que fa falta ara és reformar la malversació”.
El mandatari ha considerat un “senyal positiu” el fet que “no hi hagi un no per resposta” per part de la Moncloa. “És una carpeta que segueix oberta i és molt important”, ha afirmat el president català.
Aragonès ha defensat la derogació del delicte de sedició pactada entre govern central i Generalitat, i ha assegurat que amb el nou delicte de desordres públics agreujats “es redueix el marge d’arbitrarietat” i “discrecionalitat” dels jutges, com també “l’abast del delicte i de les penes”.
“Ningú empitjorarà la seva situació”, ha deixat clar, admetent que no s’ha reduït al 100% el marge, ja que “no es tracta d’una amnistia”; i ha apuntat que el Govern “no ha negociat en nom de ningú ni per a un cas concret”, en ser preguntat sobre Carles Puigdemont, i negant que sigui una reforma a la mida de Marta Rovira.
Preguntat pels que interpreten que el nou delicte podria perjudicar protestes de l’independentisme, Aragonès ho ha negat i ha suggerit que “si ens posem les ulleres de fiscal més fatxa o retrògrad que pugui haver-hi”, amb el codi penal actual “la persecució pot ser d’abast molt més gran” que amb la futura modificació, que “redueix les penes” fins i tot en una interpretació “dura”.
Tot i així, ha afirmat que el Govern “seguirà batallant per a una llei d’amnistia”; i encara que no ha tancat la porta a “analitzar” i estudiar possibles esmenes que es presentin per millorar aspectes del nou delicte de desordres públics agreujats, ha recordat que ja existeix un acord al qual “no ha estat fàcil arribar”.
D’altra banda, respecte als pressupostos de la Generalitat, ha insistit que el seu objectiu és acordar-los amb Junts, comuns i la CUP, i ha negat que els pressupostos catalans, barcelonins i de l’Estat vagin “lligats”; i ha apostat per “acabar” la legislatura, perquè a Catalunya “no li convenen eleccions i una paràlisi de mig any”.