Política

iran

Teheran anuncia la fabricació del seu primer míssil balístic hipersònic

El règim iranià assegura que el projectil té la capacitat de penetrar sistemes antiaeris “sofisticats”

La Guàrdia Revolucionària de l’Iran ha anunciat avui la fabricació del seu primer míssil balístic hipersònic i ha destacat que el projectil té capacitat per esquivar sistemes de defensa antiaèria “sofisticats”. L’anunci ha estat fet pel comandant de la Força Aeroespacial del Cos dels Guardians de la Revolució, Amir Hayizadeh, que ha assenyalat que el nou míssil pot maniobrar per sota i per sobre de l’atmosfera i pot penetrar tots els sistemes antimíssils. “No crec que pugui trobar-se tecnologia per contrarestar-lo durant les pròximes dècades”, ha dit Hayizadeh en declaracions recollides per l’agència iraniana de notícies Fars. El comandat també ha dit que es tracta d’un “gran salt generacional en el camp dels míssils”.

Teheran ha fet l’anunci l’endemà que el secretari del Consell de Seguretat de Rússia, Nikolai Patrushev, que es troba de visita a Teheran, s’hagués reunit amb el seu homòleg iranià, Ali Shamjaní, i amb el president de l’Iran, Ebrahim Raisi.

Després de mesos negant-ho, el règim iranià va admetre la setmana passada que havia subministrat drons a Rússia, tot i que va insistir que va ser abans de la invasió russa d’Ucraïna. La cadena britànica Sky News, que va citar fonts del sector de la seguretat, va assegurar dimarts que a canvi de dotzenes de drons, Rússia va entregar l’agost passat a l’Iran míssils occidentals que havien caigut a les seves mans a Ucraïna, a més de 140 milions d’euros en metàl·lic.

Els míssils entregats a l’Iran son dels models antitancs britànic NLAW i el nord-americà Javelin, així com dels antiaeris nord-americans Stinger, que van formar part d’una remesa d’equips militars enviats pel Regne Unit i els EUA a l’exèrcit ucraïnès i que “van caure a mans russes”. Amb aquests míssils, Teheran pot estudiar el seu disseny i dur a terme “enginyeria inversa”, per copiar-los, va dir la cadena britànica.

La confirmació de l’enviament de drons a Rússia per part del règim iranià ha tensat encara més les negociacions per reactivar l’acord nuclear de 2015, tocat de mort per la retirada unilateral dels EUA del pacte el 2018.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.