Política

Von der Leyen insta a “fer pinya amb el Sud Global”

La presidenta de la CE planteja que els països rics donin suport als pobres per descarbonitzar les seves economies

L’ONU exigeix a Egipte l’alliberament del pres polític Abdel Fattah, en vaga de fam

Brussel·les allarga la mà al món en vies de desenvolupament pel bé de la lluita contra el canvi climàtic. La dona més poderosa de la Unió Europea, Ursula von der Leyen, va reclamar ahir des de la Cop27 que els països del nord exerceixin la seva solidaritat amb els del sud. L’objectiu, que les societats amb menys recursos puguin descarbonitzar les seves economies i així reduir les seves emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.

“Hem de complir amb els objectius de l’Acord de París”, va exigir la presidenta de la Comissió Europea des de Sharm al-Sheikh, la localitat egípcia on té lloc la cimera pel clima anual de l’ONU. “I Europa manté el rumb per poder-ho fer”, hi va afegir: “El 2030 haurem reduït les nostres emissions almenys en un 55%.”

La diplomàtica europea va anunciar “acords d’hidrogen” amb Egipte, Namíbia i el Kazakhstan, així com el suport de la UE “a socis com el Vietnam i Sud-àfrica per tal que descarbonitzin les seves economies”. En concret, Von der Leyen va plantejar que els països rics donin suport als pobres amb 100.000 milions de dòlars, per tal d’ajudar-los en el seu gir de consum energètic: “El Sud Global té grans recursos; fem equip”, reivindicava.

El que Von der Leyen ofereix, però, no és el que el Sud Global demana. A banda de suport per descarbonitzar les seves economies, els països en vies de desenvolupament demanen que se’ls compensi econòmicament per les destrosses causades per l’impacte climàtic: “Aquests països sovint es troben a la primera línia de l’impacte del canvi climàtic i fa trenta anys que demanen finançament per fer front a les pèrdues i els danys que provoquen”, explica a Euronews Rachel Simon, experta en política climàtica de Network Europe.

L’agència Copernicus calcula que aquest octubre ha estat el més calorós de què es té constància, i experts climàtics posen xifra a les conseqüències mortals de l’escalfament climàtic: aquest 2022, les calors extremes haurien mort 15.000 persones a Europa.

Més de 220 dies de vaga de fam després, l’ONU va fer un cop damunt la taula: “Insto el govern egipci a alliberar Alaa Abdel Fattah de manera immediata”, deia ahir un comunicat de Volker Turk, alt comissionat dels Drets Humans de l’organització internacional. “Exigim també que se li proveeixi tota l’atenció mèdica que sigui necessària”, hi afegia el responsable humanitari, que assegurava que la vida del pres polític “està en greu perill”.

Ravina Shamdasani, la portaveu de Turk, va reconèixer que Turk havia demanat personalment a les autoritats egípcies que alliberessin Abdel Fattah, que diumenge va incrementar la seva vaga de fam i va anunciar que deixava de beure aigua. Quan la premsa va preguntar a la portaveu si hi havia alguna possibilitat que l’activista prodemocràcia ja fos mort, la resposta de Shamdasani va deixar entreveure l’hermetisme en què Alaa està apartat del món: “Estem molt preocupats per la seva salut i hi ha una absència absoluta de transparència, també pel que fa al seu estat actual.”

Suport al germà

La presència de més de cent caps d’estat a Sharm al-Sheikh no va evitar que l’atenció mediàtica anés cap a Sanaa Seif, germana de l’activista Abdel Fattah. La jove egípcia va desplaçar-se ahir a la cimera del Cop27 en un últim intent de fer pressió perquè el món salvi la vida de son germà: “Ho admeto; tenia por de venir, però aquesta és la nostra última esperança”, va dir Seif amb relació als riscos que la detinguessin a ella també. Mentre Abdel Fattah ja ha perdut la meitat del seu pes, la seva germana el va defensar davant la premsa de tot el món “L’Alaa no és a la presó per unes quantes piulades, sinó per fer creure als altres que una vida millor és possible.”

LA XIFRA

100.000
milions
de dòlars planteja Ursula von der Leyen que els països rics donin als pobres per fer un gir energètic.

El Pakistan demana més fons per les inundacions

El primer ministre del Pakistan, Shehbaz Sharif, va reclamar ahir finançament addicional, i no préstecs i deute, per mitigar els efectes de les recents inundacions que van afectar més de 33 milions de persones. Les pitjors inundacions al país asiàtic en dècades van provocar la mort de 1.739 persones, incloent-hi 747 nens, des de mitjan juny i van afectar 2,2 milions d’habitatges.

Desforestació amazònica cap a un punt de no retorn

L’organització conservacionista WWF avisa que la desforestació de l’Amazònia, el gran pulmó del planeta, s’accelera cap a un punt de no retorn i reclama una acció urgent per frenar i revertir aquesta tendència. La pèrdua del bosc tropical afectaria directament el mitjà de subsistència de 47 milions de persones i 511 grups de pobles indígenes, i també el 10% de la biodiversitat del planeta.

Mèxic promet elevar el objectius climàtics

Mèxic va prometre ahir incrementar al 30% l’objectiu de reducció de gasos amb efecte d’hivernacle per al 2030 i al 40% en cas de finançament internacional, en la seva participació virtual en la cimera.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.