Política

iran

Llevar-li el turbant als clergues, l’última manera de protestar a l’Iran

Les autoritats iranianes continuen negant que el descontentament de la població sigui real

Els joves iranians han improvisat diverses maneres de protestar a l’Iran, des de dones que caminen sense vel a crits des de les finestres passant per cançons protesta, i en els últims dies s’ha imposat un nou mètode: llevar-li el turbant als clergues.

El modus operandi ja és viral en les xarxes socials: un jove, noi o noia, s’acosta per darrere a un clergue i amb la mà li dona un cop al turbant amb el qual es cobreix el cap fins que cau a terra, moltes vegades entre els riures dels presents.

I per descomptat es grava en vídeo per a després compartir-ho en Twitter, Instagram o Telegram, camps de batalla tan importants com els carrers del país.

l’Iran viu protestes des de la mort el 16 de setembre de la jove Mahsa Amini després de ser detinguda tres dies abans per la Policia de la moral per portar mal posat el vel islàmic, unes mobilitzacions en les quals es demana la fi de la República Islàmica.

Les protestes estan protagonitzades sobretot per joves i dones al crit de “Dona, vida, llibertat!” que llancen consignes contra el govern i cremen vels, un dels símbols de la República Islàmica i una cosa impensable fins fa poc temps.

El missatge, no obstant això, no sembla arribar a les altes esferes iranianes, que continuen assenyalant als Estats Units com el culpable de les protestes i semblen tancades en banda a la possibilitat que el descontentament de la població sigui real.

Aquesta és la postura que defensen una vegada i una altra el líder suprem de l’Iran, Ali Jameneí, la màxima autoritat del país, i el president de l’Iran, Ebrahim Raisí, tots dos clergues.

De moment ningú ha tocat els seus turbants, encara que Raisí es va enfrontar recentment als crits d’un grup de noies en una universitat de Teheran.

Les protestes estan sent reprimides fortament per les forces de seguretat i segons l’ONG Iran Human Rights, amb seu a Oslo, almenys 108 persones han mort i unes 12.000 han estat detingudes.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.