Medi ambient

Europa s’escalfa més ràpid

L’augment de temperatures al continent duplica l’increment mitjà mundial, segons revelen l’ONU i la UE

Proliferen fenòmens extrems que afectaran les societats, l’economia i la salut física i mental dels europeus

L’escalfament global avança més al continent europeu que en cap altra regió del planeta, segons indica un informe publicat ahir per l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) i el servei Copernicus de la Unió Europea (UE). En concret, l’estudi revela que l’augment de temperatures observat a Europa entre els anys 1991 i 2021 –al voltant de mig grau centígrad per dècada– duplica l’increment mitjà mundial. Com a conseqüència, les glaceres dels Alps han perdut 30 metres de gruix i el glaç de Groenlàndia s’està fonent, fet que contribueix a la pujada del nivell del mar.

Tot i que la UE ha aconseguit reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle un 31% en tres dècades, les temperatures “augmentaran a totes les zones europees a un ritme superior al mundial” i, de resultes d’això, es produiran més fenòmens extrems com ara les onades de calor.

“Societats, economies i ecosistemes es veuran afectats per episodis de calor excepcionals, incendis forestals i altres efectes del canvi climàtic”, alerten l’agència de l’ONU i el programa investigador de la UE.

Amb un escalfament planetari global de 2 graus o més, a Europa se superaran els llindars crítics que afecten ecosistemes i persones, hi afegeix l’estudi, que preveu més pluges a l’hivern al nord del continent i menys pluges a l’estiu al Mediterrani. “Si s’assoleixen nivells d’escalfament global superiors a 1,5 graus, les pluges extremes i les inundacions augmentaran a totes les regions llevat del Mediterrani”, vaticina l’informe.

L’OMM i la UE recorden que el 2021 els fenòmens meteorològics extrems van causar centenars de morts a Europa (més de 200 en les inundacions d’Alemanya, Bèlgica i altres països), van afectar mig milió de persones i van causar pèrdues econòmiques per valor d’uns 50.000 milions d’euros.

Amb tot, l’informe subratlla que la UE, que s’ha fixat una reducció neta d’emissions del 55% per al 2030, lidera en molts aspectes la lluita global contra el canvi climàtic.

Vulnerables, malgrat tot

“Europa és un viu reflex d’un món que s’escalfa i ens recorda que fins i tot les societats ben preparades no estan a resguard de les conseqüències dels fenòmens climàtics extrems”, va destacar ahir el secretari general de l’OMM, el finlandès Petteri Taalas. El Vell Continent pot liderar els esforços per aconseguir una societat neutra en carboni a mitjan segle i per complir el que disposa l’Acord de París”, hi va afegir.

L’informe alerta també dels efectes nocius de l’augment de temperatures a mitjà i llarg termini sobre la salut dels europeus, per les morts que poden causar les onades de calor, el major risc de zoonosis (malalties transmeses d’animals a humans) o l’increment dels problemes de salut mental. La incidència de les onades de calor, combinada amb l’alta urbanització i l’envelliment de la població, fa el continent molt vulnerable a aquestes onades. I encara més: el canvi climàtic, en alterar les emissions de pol·len i espores, pot multiplicar a Europa els trastorns al·lèrgics i episodis d’asma, que ja afecten el 24% dels adults i entre un 30 i un 40% dels nens i nenes, uns percentatges que ja estan pujant. En el cas de les zoonosis, l’OMM avisa d’un possible augment de les malalties transmeses per les paparres, com ara l’encefalitis, un problema creixent en regions alpines. Quant a la pol·lució, també derivada de l’escalfament global, l’informe recorda que el 2019 va causar mig milió de morts prematures a Europa.

Infraestructures en risc

El canvi climàtic, a més, “crea condicions perquè els incendis siguin més freqüents, intensos i devastadors a Europa”. Fins i tot les infraestructures estan en risc, continua l’informe, ja que no van ser construïdes tenint en compte una freqüència més gran d’onades de calor, tempestes i vents intensos.

LES XIFRES

0,5
graus centígrads
per dècada en el període 1991-2021 han augmentat les temperatures a Europa, segons l’estudi.
30
metres
de gruix han perdut les glaceres dels Alps, mentre que el glaç de Groenlàndia s’està fonent.
55
per cent
de reducció neta d’emissions contaminants s’ha fixat la Unió Europea per al 2030.

Una transició energètica justa

Redacció

L’informe de l’ONU i el servei Copernicus de la Unió Europea es va difondre ahir en vigílies de la Cimera sobre el Canvi Climàtic (COP27), que s’ha d’inaugurar diumenge vinent a Sharm al-Sheikh (Egipte). Amb motiu d’aquesta important cita anual, el director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, va demanar a la comunitat internacional “liderar una eliminació justa i equitativa dels combustibles fòssils i una transició cap a un futur d’energies netes”. Assolir l’objectiu marcat per l’Acord de París de limitar l’escalfament global a 1,5 graus “tindrà grans beneficis per a la salut”. Tedros va recordar que el canvi climàtic, lligat a conflictes i altres factors, ha deixat 47 milions de persones amb problemes de malnutrició a la Banya d’Àfrica, mentre que regions afectades per fenòmens com ara sequeres (Sahel) o inundacions (Pakistan) tenen també problemes sanitaris. El canvi climàtic “empitjora les malalties i la malnutrició, que s’afecten recíprocament”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.