Política

Lula comença la transició sense el suport de Bolsonaro

El president d’ultradreta endarrereix el reconeixement de la seva derrota contra el candidat de l’esquerra

El líder del PT rep visitants estrangers el primer dia com a president electe del Brasil

Luiz Inácio Lula da Silva no pot encara celebrar del tot el seu triomf en la segona volta de les eleccions presidencials al Brasil. El recompte final li va donar el 50,9% dels vots, amb un avantatge de 2,2 milions de vots respecte a l’ultradretà Jair Bolsonaro. Però el president, que aspirava a la reelecció, es nega a reconèixer la derrota. Tancat al Palau de l’Alvorada, a Brasília, Bolsonaro es va reunir amb un grapat de col·laboradors per elaborar la seva estratègia.

La nit de diumenge, simplement “se’n va anar a dormir”, com va revelar la premsa local, sense cap intenció de felicitar el seu rival. Lula té una feina àrdua. Davant les desenes de milers de persones que l’aclamaven a l’avinguda Paulista, la més important de São Paulo, va lamentar no haver rebut una felicitació del derrotat. I li va demanar que, almenys, no obstaculitzi la transició.

L’1 de gener del 2023, Lula jurarà el càrrec a Brasília. El camí fins aleshores està regulat per una llei del 2002. Bolsonaro estava convençut del seu triomf, i parlar de transició era un tema tabú entre els seus col·laboradors. La tardança a reconèixer els resultats va en aquesta línia. Durant la campanya, Bolsonaro va acusar el Tribunal Superior Electoral (TSE) de preparar un frau per evitar la reelecció. Era el guió de Donald Trump, que el brasiler segueix amb fidelitat. Està, no obstant això, en una situació complicada. Els seus aliats polítics més pròxims ja han felicitat Lula. En el primer lloc de la llista, hi ha Tarcísio de Freitas, governador electe de São Paulo, militar i home molt proper al president. Sense suports polítics de pes, Bolsonaro queda sol en la seva estratègia negacionista.

Per a Lula serà, en qualsevol cas, una pedra més en el dur camí que l’espera. El líder del PT va prometre que governarà “per a tots els brasilers”, i va destacar la nit electoral que es posarà a treballar de seguida per unir un país que s’ha partit entre l’esquerra i l’extrema dreta. Són dics que Lula haurà de trencar si pretén reconciliar els brasilers. El seu no ha estat només un triomf del Partit dels Treballadors, sinó d’una coalició més àmplia que inclou nou forces que van des del centredreta fins a l’esquerra.

En el primer dia com a president electe, Lula es va refugiar en un hotel del centre de São Paulo i va ocupar l’agenda amb visites estrangeres. Va rebre l’expresident uruguaià José Mujica i també Alberto Fernández, president de l’Argentina. Fernández va viatjar especialment des de Buenos Aires per reunir-se amb qui considera un amic. Lula li va obrir les portes: encara recorda que va ser l’argentí l’únic cap d’estat que el va visitar a la presó, quan una condemna per corrupció el va mantenir entre reixes més de 500 dies.

LES XIFRES

2,2
milions
de vots de diferència hi va haver entre Lula i Jair Bolsonaro en les eleccions presidencials de diumenge.
20
anys
fa que està regulat per llei el procés de transició a la presidència, que Bolsonaro podria obstaculitzar.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.