Estat espanyol
El Congrés rebutja les esmenes a la totalitat als pressupostos del 2023 amb els vots d’ERC i PNB
Els comptes públics continuen la tramitació parlamentària i entren en la fase de la negociació d’esmenes parcials
La votació definitiva a la cambra baixa se celebrarà la setmana del 21 al 24 de novembre
No hi ha hagut sorpreses. El plenari del Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dijous les set esmenes a la totalitat contra els pressupostos generals de l’Estat de 2023.
Els vetos al projecte presentats pel PP, Vox, Cs, JxCat, CUP, Fòrum Astúries i dels dos exdiputats d’UPN han rebut 186 vots en contra, 159 a favor i 3 abstencions.
Els vots d’ERC, PNB, EH Bildu, PDeCAT i Més País, sumats als de PSOE i Unides Podem, han permès que els comptes públics continuïn la seva tramitació parlamentària.
Ara el govern espanyol haurà de negociar amb els grups per assegurar-se el seu suport definitiu als pressupostos. Els aliats de la investidura ja han avançat que volen incloure modificacions a través d’esmenes parcials en aquesta fase.
En primer lloc, el text es debatrà en ponència a la Comissió de Pressupostos, que té fins a l’11 de novembre per aprovar un informe. Després la mateixa Comissió de Pressupostos debatrà l’informe i les esmenes a l’articulat que quedin vives i elaborarà un dictamen abans del 19 de novembre.
El dictamen arribarà al ple del Congrés entre el 21 i el 24 de novembre, pràcticament en les mateixes dates en què la cambra baixa va aprovar els comptes l’any passat. Els ministres presentaran les seves partides i es debatran les esmenes a l’articulat i les seccions que no s’hagin incorporat a les fases anteriors i que els grups hagin demanat mantenir vives.
Un cop acabat el debat, el ple votarà secció per secció, i si alguna de les seccions cau per majoria simple, cauen tots els pressupostos. Si totes aconsegueixen el vistiplau de la cambra, els pressupostos queden aprovats al Congrés i passen al Senat.
Si al Senat no reben cap modificació, quedaran definitivament aprovats, però si reben algun canvi el text tornarà al Congrés, que pot aprovar el canvi o rebutjar-lo i deixar els comptes tal com van sortir de la cambra baixa.