El no d’Alemanya frustra l’acord per limitar el preu del gas
Els 27 socis demanen a la Comissió Europea presentar una proposta per ampliar l’excepció ibèrica a tota la UE
Von der Leyen constata un augment de la “tensió” amb la Xina i avisa de la “rivalitat” amb Pequín pel que fa a valors
La Unió Europea (UE) continua sense trobar el consens sobre les mesures per aplacar la crisi per l’alça del preu de l’energia. Els caps d’estat i de govern de la UE no van aconseguir ahir tancar un acord per tirar endavant més mesures energètiques. Malgrat la pressió de més de la meitat dels estats membres per aplicar un límit al preu del gas, l’oposició d’Alemanya només va fer possible un acord de mínims que va arribar de matinada i en el qual els 27 socis s’insten a continuar treballant en les mesures.
A falta d’acord, els líders europeus es van limitar a demanar “concrecions” a la Comissió Europea sobre les propostes energètiques que ha presentat aquesta setmana, entre les quals hi ha un límit temporal i flexible al preu del gas en l’índex de referència TTF. La pilota torna a ser a la teulada de l’executiu europeu i dels ministres d’Energia, que es reuneixen dimarts.
Malgrat que l’acord va ser de mínims, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, van celebrar el pacte, que va arribar de matinada després d’onze hores de discussió, perquè marca “un full de ruta sòlid” per continuar les negociacions. Si bé és cert que en la reunió no es va fer cap pas enrere, fa setmanes que els 27 socis debaten mesures per rebaixar la factura elèctrica i els avenços són molt lents.
“Estem enviant un missatge als mercats que podem actuar junts i confio que aviat se’n vegin els efectes”, va dir Michel. De fet, el president del Consell Europeu es va felicitar que els preus ja estiguessin baixant, va dir, a conseqüència del pacte europeu. “És un acord extremament important”, hi va afegir el primer ministre belga, Alexander de Croo.
L’acord dels líders europeus també inclou demanar a Brussel·les elaborar una proposta concreta sobre l’ampliació a tota la UE del mecanisme per limitar el preu del gas que s’utilitza per a la generació elèctrica que apliquen l’Estat espanyol i Portugal. Els 27 estats van reclamar a Brussel·les estudiar-ne els “costos i beneficis” i garantir que no suposarà un increment del consum de gas, una de les qüestions que més reticències generen per ampliar la mesura.
En la reunió, els 27 socis també van abordar la relació amb la Xina i Von der Leyen va avisar d’una “acceleració en la tensió” amb Pequín. “Som conscients de la naturalesa de la rivalitat”, va subratllar l’alemanya. Una cimera marcada per l’energia acomiadava també un dels líders que més batalla han presentat en aquesta qüestió, l’italià Mario Draghi. “Et desitgem el millor per al futur, calgui el que calgui”, va dir Michel a l’italià, amb referència a la seva frase més cèlebre.