Societat

Estat espanyol

El ‘Petit Nicolás’ torna a seure al banc dels acusats, per intentar estafar un empresari

Gómez Iglesias va assegurar-li que era assessor del govern i li va demanar diners per intermediar en la venda d’una finca

És el quart judici al que el popular impostor s’enfronta des de la seva detenció el 2014

Francisco Nicolás Gómez Iglesias, més conegut com el Petit Nicolás, serà jutjat per quarta vegada la setmana vinent, en aquesta ocasió sota l’acusació de simular ser un assessor del govern davant un empresari al qual va demanar diners a canvi d’una intermediació. La fiscalia demana sis anys de presó per aquests fets.

La Secció Setena de l’Audiència Provincial de Madrid jutjarà Gomez Iglesias el pròxim dimarts i dimecres, en el que serà el quart judici al qual s’enfronta des que va ser arrestat el 2014 per fer-se passar per col·laborador del govern i de la Casa Reial.

Segons el relat del fiscal, que coincideix amb l’atestat policial elaborat per la comissió judicial nomenada en el seu dia per Arturo Zamarriego, el jutge que va iniciar la instrucció, el Petit Nicolás es va presentar el 2014 a l’empresari Javier Martínez de la Hidalga com a “intermediari del govern d’Espanya” i li va dir que podia facilitar la venda d’una finca a Toledo, La Alamedilla. L’acusat li va demanar 300.000 euros pels seus serveis.

A més, va fer creure a l’empresari que Hisenda estava a punt d’embargar-li els comptes i els de la seva família. El Petit Nicolás va dir-li que si ho volia evitar havia de col·laborar en una suposada investigació del govern sobre un funcionari d’Hisenda.

Per fer creïble que treballava per al govern, l’acusat va llogar vehicles d’alta gamma, va adquirir llums de “tipus policial per col·locar als vehicles” i va elaborar diversos documents oficials amb anagrames i altres logotips de Presidència del govern o de la Casa Reial.

Així mateix va publicar en el seu perfil de Facebook diverses fotografies en les quals apareixia amb personalitats de la política i del món empresarial, com la recepció del rei Felip VI el dia de la coronació.

Gómez Iglesias va convèncer així Martínez de la Hidalga que seria embargat i l’empresari va acudir el 10 d’octubre amb ell a la sucursal d’un banc situada al carrer d’Ortega y Gasset, on el director, sospitant d’allò que explicaven, no va accedir a obrir un compte a nom del jove perquè l’empresari li transferís diners.

Finalment, Javier Martínez de la Hidalga va treure 25.000 euros del compte de la seva dona mitjançant un xec que el banc va fer efectiu en dos sobres, un d’ells amb 10.000 i un altre amb 15.000 euros. A la sortida del banc va donar els diners al Petit Nicolás, que va assegurar a l’empresari que els guardaria en un lloc segur.

Tres dies després Martínez de la Hidalga va demanar al jove que li tornés els diners. Aquest li va lliurar 10.000 euros però va dir que els 15.000 restants els hi retornaria més endavant, cosa que va fer.

Segons la fiscalia, el 13 d’octubre de 2014 l’empresari va ser informat per la Policia que podia estar sent víctima d’una estafa. Un dia després, Gómez Iglesias va ser detingut i li van confiscar diversos documents amb aparença oficial i que havia elaborat ell mateix. Va ser en aquest moment que es va fer pública la figura del Petit Nicolás.

El ministeri públic sol·licita una pena de sis anys de presó per a Gómez Nicolas per un delicte continuat de falsedat en document oficial, d’usurpació de funcions públiques i d’estafa, tot i que en aquest últim delicte concorre a l’atenuant de reparació, ja que va retornar una quantitat.

La fiscalia defensa que Nicolás, va actuar “amb ànim d’obtenir un il·lícit benefici econòmic” i va idear un pla per apoderar-se dels actius financers de l’empresari i de la seva esposa, que ascendien a més de 500.000 euros.

L’acusat ha negat en la instrucció que estafés l’empresari i sosté que el suposat perjudicat ja va aclarir que no hi va haver engany.


Més de quatre anys de presó
El 2018 ja va ser jutjat i absolt d’un delicte d’injúries i calúmnies al Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), en una sentència que va confirmar l’audiència provincial. El 2021 va ser processat i condemnat per fer-se passar per un càrrec relacionat amb la Vicepresidència del govern espanyol i la Casa Reial en un viatge a Ribadeo (Lugo). I també per falsificar un DNI perquè un amic es fes passar per ell en la prova de selectivitat de 2012.

Per ara està condemnat a tres anys de presó i a un any i nou mesos, respectivament, tot i que ha recorregut totes dues sentències.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.