Economia

Unió Europea

Els 27 assoleixen un acord de mínims per intentar abaratir el gas

Els 27 pacten treballar en un topall al gas i en estendre el model de l’excepció ibèrica

El Consell Europeu encarrega a la CE que analitzi els costos i beneficis d’aquestes propostes

Els líders de la Unió Europea (UE) han assolit aquest divendres un consens per desenvolupar fórmules que puguin abaratir l’energia, com treballar per estendre el “mecanisme ibèric” a tota la UE, crear un sistema voluntari de compres conjuntes de gas o dissenyar un topall al preu d’aquest hidrocarbur. L’acord, però, és de mínims i deixa tots els detalls a la Comissió Europea (CE) i els ministres d'Energia, que es reuniran dimarts que ve. 

De fet, les conclusions de la trobada es limiten a demanar a la CE “decisions concretes” sobre les mesures ja presentades i alguna altra com l’extensió a tot el bloc del mecanisme per limitar el preu del gas en la generació elèctrica que apliquen Espanya i Portugal.

Després de més d’onze hores d’“intenses però constructives” negociacions, els caps d’Estat i de govern europeus han acordat aquesta matinada treballar amb “urgència” en el desenvolupament d’un topall al preu de gas i també per trobar un model similar a l’excepció ibèrica que limiti la influència d’aquest hidrocarbur en el mercat elèctric. Les dues propostes, però, estan condicionades als respectius anàlisis d’impacte.

“Davant la utilització de l’energia com una arma per part de Rússia, la Unió Europea romandrà unida per protegir els seus ciutadans i empreses i prendrà les mesures necessàries de forma urgent”, subratlla el document de conclusions pactat pels caps d’Estat i de govern del bloc.

Els líders dels vint-i-set insten l’executiu comunitari i els ministres d’Energia comunitaris a treballar en una sèrie de mesures “addicionals” i “urgents” per superar la crisi energètica, però sempre després d’analitzar les possibles conseqüències que aquestes accions pugin tenir en els contractes actuals, inclosos aquells signats a llarg termini.

Entre les mesures que els líders reclamen més concrecions a Brussel·les hi ha la de fixar un límit al preu del gas  “dinàmic i temporal” que “limiti immediatament els episodis de preus excessius”, tenint en compte una sèrie de “salvaguardes” que Brussel·les incloïa en la proposta que va revelar el passat dimarts, fins que el bloc tingui un índex alternatiu al TTF que reflecteixi millor el preu del gas natural liquat.

Una altra mesura que recull el document és un “marc europeu per limitar el preu del gas en la generació d’electricitat”, en la línia de l’excepció ibèrica. Els 27 demanen a Brussel·les que estudiï els costos i beneficis de la iniciativa i que garanteixi que no suposarà un increment del consum de gas. Aquest mecanisme no podrà modificar el disseny del mercat elèctric, en el qual el preu està marcat per l’última tecnologia utilitzada per produir electricit.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha explicat en una roda de premsa que Brussel·les treballarà per minimitzar l’“impacte financer” que suposaria un mecanisme així en aquells països que utilitzen molt gas per produir electricitat i també per evitar que impulsi l’exportació d’“electricitat subvencionada” a veïns com Suïssa, Regne Unit o els Balcans.

Tant el topall flexible a les compres de gas com la intervenció en el model elèctric serien dues iniciatives de naturalesa temporal mentre els serveis comunitaris treballen en el disseny d’un índex de referència alternatiu al TTF que reflecteixi més correctament el preu de les transaccions de gas natural liquat (GNL).

Els dirigents europeus també han acordat desenvolupar un sistema de compres conjuntes de gas que seria voluntari “excepte per a una demanda agregada obligatòria amb un volum equivalent al 15 % de les necessitats d’ompliment de dipòsits, d’acord amb les necessitats nacionals”, una mesura que busca garantir que s’omplen les reserves de gas per al pròxim hivern.

Finalment, els Estats membres insten l’executiu comunitari a “accelerar els treballs” per a la reforma estructural del mercat elèctric.

Els vint-i-set es comprometen a “mobilitzar les eines rellevants a nivell nacional i europeu” per alleujar l’impacte de la crisi energètica en llars i empreses, al mateix temps que “es manté la competitivitat global de la UE, la igualtat de condicions i la integritat del mercat únic”.

“El Consell [Europeu] continuarà supervisant acuradament els esdeveniments econòmics i està compromès amb reforçar la coordinació per actuar amb una resposta determinada i àgil”, prometen els líders.


Reticències d’Alemanya
En les conclusions de la reunió, els 27 apunten que cal estar “units per protegir els ciutadans i les empreses” davant l’escalada dels preus de l’energia, però l’oposició d’Alemanya i els Països Baixos a fixar un límit al preu del gas ha fet impossible donar llum verda política a les mesures energètiques que els líders tenien sobre la taula. L’acord de mínims deixa la porta oberta al fet que Berlín pugui acceptar en algun moment la mesura, però manté de moment la seva negativa.