Política

Regne Unit

Truss afirma que és una “lluitadora” i no dimitirà malgrat les crítiques

La primera ministra britànica reivindica al Parlament que “dona la cara” i està disposada a “prendre decisions difícils”

L’oposició li retreu que continuï al càrrec després de cessar el ministre d’Economia Kwasi Kwarteng

La primera ministra del Regne Unit, Liz Truss, ha assegurat aquest dimecres que és una “lluitadora i no una desertora” i, per tant, no pensa dimitir, malgrat les conseqüències negatives per a l’economia que ha tingut l’anunci del seu posteriorment anul·lat pla fiscal i haver perdut autoritat dins del Partit Conservador i al govern.

L’oposició ha qüestionat la primera ministra per mantenir-se en el càrrec després d’haver acomiadat el passat divendres el seu anterior ministre d’Economia, Kwasi Kwarteng. Truss ha optat per l’atac com a millor defensa en la seva compareixença setmanal davant la Cambra dels Comuns, on ha carregat obertament contra l’oposició.

El líder del Partit Laborista, Keir Starmer, li ha preguntat per què continua en el càrrec després d’haver-se vist forçada pels seus propis col·legues conservadors a anul·lar la seva estratègia econòmica i la líder conservadora ha replicat que ha actuat “en l’interès nacional”.

Segons ella, en els seus menys de 45 dies de mandat “ha fet més” que Starmer en els seus més de dos anys com a líder laborista. Truss ha acusat el líder de l’oposició de “no tenir un pla econòmic” i de donar suport “als sindicats militants” que actualment preparen vagues.

I tot i que s’ha tornat a disculpar pels “errors” comesos d’ençà que va assumir el càrrec el 6 de setembre, ha reiterat que la seva prioritat és complir amb els seus compromisos amb els ciutadans. “Soc algú que dona la cara i que està disposada a prendre decisions difícils”, ha afirmat.

Malgrat la seva preparada actuació, hi ha hagut moments en què ha estat ridiculitzada, com quan els diputats d’altres partits han recordat un a un i en veu alta tots els seus canvis d’opinió, o quan han esclatat a riure davant algunes de les seves promeses.

Truss va nomenar divendres passat Jeremy Hunt, d’una facció conservadora diferent a la seva, com a substitut del cessat Kwarteng, en un intent d’apuntalar el seu mandat i propiciar l’estabilitat financera.

Dilluns Hunt va anul·lar la pràctica totalitat de l’estratègia “de creixement” presentada el 23 de setembre per Kwarteng en consonància amb Truss, basada en retallades d’impostos però sense detallar com es reduiria el deute públic.

El nou ministre ha revertit la major part de les rebaixes fiscals, ha limitat l’abast de les ajudes energètiques i ha advertit que espera anunciar grans retallades de la despesa pública en una declaració prevista el 31 d’octubre.

Tot i que Truss s’ha negat fins ara a dimitir, molts dels seus col·legues parlamentaris estudien com substituir-la, si bé de moment no han trobat un candidat de consens.

En qualsevol cas, la prioritat dels diputats conservadors és evitar unes eleccions generals anticipades, que podrien perdre, i minimitzar les pèrdues en les previstes el 2024.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.