Estat espanyol
L’efectiu guanya popularitat
Més del 46 % dels espanyols prefereix els diners en metàl·lic com a mitjà de pagament
La xifra augmenta fins al 50,6 % en els entorns rurals i es dispara al 67,7 % entre els majors de 65 anys
L’efectiu guanya preferència entre la població espanyola, segons una enquesta sobre l’ús i accés als diners en efectiu de GAD3. Més del 46 % dels entrevistats prefereix els bitllets i monedes com a mètode de pagament davant les targetes, Bizum o moneders virtuals, cinc punts més que fa un any.
A més, nou de cada deu entrevistats –un total de 1.000 de manera telefònica- donen suport al diners en metàl·lic enfront del creixement dels pagaments electrònics i tres de cada quatre considera que l’efectiu és important en el seu dia a dia.
Durant la presentació aquest dimecres de l’enquesta, el president de GAD3, Narciso Michavila, ha insistit que vuit de cada deu entrevistats consideren “essencial” l’efectiu a l’hora de fer front a situacions d’emergències i crisis mundials, com la pandèmia o la guerra d’Ucraïna.
El 2021 les targetes de crèdit o dèbit eren el mètode de pagament més utilitzat pel 53 % dels enquestats i l’efectiu ho era per al 41,3 %, però el 2022 les targetes han retrocedit com a opció preferida per al 48,3 % i l’efectiu ha pujat al 46,3 %.
Per edats, aquest últim percentatge es dispara al 67,7 % entre la població major de 65 anys i en el rang de 45 a 64 anys se situa en el 45,8 %. Entre els qui tenen de 30 a 44 anys baixa al 34 % i en els de 18 a 29 anys es queda en el 29,1 %.
La conclusió és que l’ús diari d’efectiu és més gran entre la població de més de 65 anys i també entre residents de l’entorn rural, ja que els diners en metàl·lic són l’opció preferida per al 50,6 % de la gent que viu en poblacions de menys de 10.000 habitants. Aquesta xifra cau al 43,7 % en les de més de 50.000.
Respecte a la valoració dels mitjans de pagament digitals, el 47 % dels espanyols considera “desigual” l’accés a les formes de pagament digital entre les zones rurals i urbanes, cinc punts més que un any abans.
El 35 % dels entrevistats considera que els mitjans de pagament digitals “no són segurs” i el 38 % no hi confia. Aquestes dues valoracions negatives han augmentat.
La possible exposició de dades personals és una de les principals preocupacions i set de cada deu enquestats consideren “preocupant” que es puguin conèixer els diners que tenen en els seus comptes bancaris personals.
El baix risc de frau a l’usuari és el principal motiu per al 75 % dels enquestats per mantenir els diners en efectiu i no substituir-los per les noves formes de pagament digital. A més, el 73 % veu la moneda física com la forma de pagament que més ajuda a controlar les despeses i no endeutar-se.
Per al president de Denaria, la plataforma que promou l’accés de l’efectiu, Javier Rupérez, els resultats de l’enquesta posen de manifest que els ciutadans valoren “molt favorablement” la possibilitat de disposar de diferents opcions per efectuar pagaments, ja sigui amb targeta o efectiu.
És per això que defensa que s’accepti el pagament de l’efectiu, un dret per a tothom, i proposa que s’elevi de 1.000 euros a 2.500 euros el topall màxim permès per a les transaccions en metàl·lic a Espanya.