Sánchez, Macron i Costa es reuneixen a Brussel·les per parlar del MidCat
Tots tres havien acordat veure’s abans del Consell Europeu, que se celebra avui i demà a la capital belga
El president del govern espanyol confia aconseguir un acord “amb un bon amic i aliat” com el govern francès
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre portuguès, António Costa, es reuniran avui a Brussel·les amb el president francès, Emmanuel Macron, per intentar convèncer-lo de la necessitat de posar en marxa el gasoducte MidCAT, la interconnexió energètica pirinenca.
Tots tres havien acordat en la cimera de líders de la Unió Europea (UE) de principis de mes a Praga que es trobarien a París abans del Consell Europeu que se celebra a Brussel·les per abordar aquest assumpte.
La reunió és conseqüència de la pressió que exerceixen Portugal i Espanya, juntament amb altres països europeus com Alemanya, perquè Macron accepti la construcció de la interconnexió que permetria conduir gas i hidrogen verd a través dels Pirineus, l’anomenat MidCat, perquè entenen que és molt important dins dels plans d’autonomia energètica de la UE.
El president francès ha expressat el seu rebuig a aquest projecte per considerar que no és rendible i perquè cal apostar per energies verdes. No obstant, Macron es va obrir a Praga a conversar cara a cara sobre això amb Sánchez i Costa.
“Veuré en uns dies a París el primer ministre Sánchez i el primer ministre Costa, i trobarem acords molt pragmàtics a tres, perquè així és com farem les coses i com les farem bé, a l’europea, perquè França està a favor de la interconnexió i a favor d’una Europa solidària”, va assegurar Macron a la capital txeca.
Per la seva banda, Sánchez ha expressat la seva convicció que aconseguirà un acord “amb un bon amic i aliat com el govern francès”.
Davant els arguments de França per oposar-se al projecte, el govern espanyol subratlla que la mateixa Comissió Europea ha assumit que aquest tindrà finançament comunitari i insisteix que el MidCat permetrà conduir hidrogen verd, no només gas.
Sánchez i Costa van parlar de tot això divendres passat amb el canceller alemany, Olaf Scholz, que ha donat suport públic en repetides ocasions a les aspiracions d’Espanya i Portugal perquè la Península Ibèrica deixi de ser una illa energètica i, al seu torn, pugui contribuir a pal·liar la falta de subministrament de països més exposats al gas procedent de Rússia.
Després d’aquesta reunió, el primer ministre portuguès es va mostrar convençut que arribaran a un acord amb els socis europeus per culminar una interconnexió energètica amb la península.