Regne Unit
Liz Truss destitueix el seu titular d’Economia
Kwasi Kwarteng confirma que ja no és ministre després de reunir-se amb la primera ministra a Londres
Mitjans britànics avancen que el govern revertirà parts del seu polèmic pla fiscal
Truss rectifica el seu pla fiscal i apujarà l'impost de societats
La primera ministra britànica, Liz Truss, ha destituït aquest divendres el seu titular d’Economia, Kwasi Kwarteng, segons ha avançat la BBC i ha confirmat més tard el mateix ministre. Només ha ocupat 37 dies el càrrec.
El titular d’Economia ha tornat a Londres abans d’hora del seu viatge als Estats Units enmig de pressions pel seu polèmic pla de creixement i s’ha reunit amb trust a Downing Street, oficina i residència oficial de la cap de l’executiu. En aquesta trobada s’ha formalitzat la seva sortida del govern, segons la cadena pública. La BBC afegeix que encara es desconeix si ha estat cessat o és una sortida pactada arran de les pressions pel controvertit pla fiscal presentat el passat 23 de setembre, que va desencadenar el caos als mercats financers.
Kwarteng ha publicat un missatge on parla del seu càrrec en passat i deixa entreveure que ha estat cessat, però referma la seva confiança en Truss. L’exministre destaca la “dedicació i determinació” de la primera ministra i afirma que “la teva visió és la correcta”. “Ha estat un honor servir-te com a primer canceller”, afegeix.
La líder tory oferirà cap a les dues de la tarda (tres de la tarda hora catalana) una roda de premsa on podria anunciar canvis en el radical programa fiscal.
Tot i que Downing Street no ha comentat les especulacions, mitjans com la BBC o The Times han avançat que Truss acomiadaria el seu titular d’Economia i que també preveu revertir parts de l’anomenat mini pressupost.
La decisió es produeix en un clima de disputa interna al partit conservador, fortament dividit per la política fiscal proposada per la premier just després d’arribar al càrrec. Truss, que a l’inici del seu mandat va anunciar una reducció d’impostos a les rendes més altes –amb Kwarteng com un dels principals valedors de la mesura–, ha acabant fent marxa enrere per les pressions dels diputats de la seva mateixa formació. Amb aquesta decisió, la primera ministra del Regne Unit pretén refer la seva autoritat política, greument afectada aquests darrers dies. En aquest sentit, la primera ministra britànica, Liz Truss, ha reconegut aquest divendres que el seu pla fiscal volia anar "més lluny i més ràpid" del que podien tolerar els mercats, per la qual cosa ara rectifica "de manera decisiva" i apujarà l'impost de societats com estava previst per l'anterior Executiu de Boris Johnson. "Hem d'actuar ara per a assegurar als mercats que tenim responsabilitat fiscal", ha assenyalat, abans d'afegir que farà "el que sigui necessari" per a aconseguir que el deute caigui en el mitjà termini.
Kwarteng va descartar ahir mateix en una declaració des de Washington als mitjans que es plantegés dimitir davant les turbulències generades per la seva radical retallada d’impostos, que han obligat el Banc d’Anglaterra a intervenir amb una recompra de deute per evitar la fallida de diversos fons de pensions. El pla fiscal anunciat a finals de setembre ha desplomat la lliura esterlina davant el dòlar nord-americà i ha disparar el cost del deute a llarg termini del Regne Unit.
El ja exministre s’havia vist obligat a avançar un mes una compareixença en la qual havia de detallar els seus plans fiscals a mitjà termini. Estava prevista inicialment per a finals de novembre i l’havia posposat al 31 d’octubre.
El titular d’Economia també ha avançat un dia la seva tornada al Regne Unit des de Washington, a on havia viatjat per participar en la reunió anual del Fons Monetari Internacional (FMI). Abans d’informar sobre el cessament de Kwarteng, la BBC ha explicat que el ministre tenia previst mantenir reunions “crucials” sobre el seu controvertit pla fiscal.
El secretari d’Estat de Comerç Internacional, Greg Hands, ha dit avui al canal de televisió Sky News que “no és inusual que [Kwarteng] torni un dia abans d’una visita internacional” i ha puntualitzat que les trobades “principals” de l’FMI i del Banc Mundial “ja han acabat”.
Una font citada per la BBC ha indicat que el retorn anticipat a Londres de Kwarteng no és un senyal de pànic, com interpreten alguns, sinó que obeeix a què el ministre “és molt, molt partidari d’estar a Londres departint amb col·legues” sobre el pla fiscal.
El mateix Kwarteng va assegurar ahir que no hi ha cap canvi en la seva posició sobre l’anomenat mini pressupost i va afirmar que està “totalment centrat” a posar-lo en pràctica.
Des del Tresor no han aclarit si el canvi de plans de viatge ha estat ordenat per Truss i neguen que aquest signifiqui que el ministre ha acceptat revertir o modificar les seves mesures.