Àsia
Corea del Nord dispara artilleria al costat de la frontera amb el Sud
Els trets han caigut en àrees on Seül i Pyongyang havien acordat que no s’hi farien exercicis amb foc real
Corea del Sud aprova sancions unilaterals en resposta als llançaments de míssils pel règim nord-coreà
L’exèrcit nord-coreà ha disparat unes 170 rondes d’artilleria a zones marítimes a prop de la frontera intercoreana poc després de llançar el seu últim míssil balístic de curt abast, segons ha informat aquest divendres l’Estat Major Conjunt (JCS) sud-coreà.
Les Forces Armades del Sud han detectat que “de les 01.20 a la 01.25 hores [de divendres, 18.20 a 18.25 hora catalana de dijous] han estat disparades unes 130 rondes d’artilleria des de Majang-dong, a la província de Hwanghae, cap a la mar de l’Oest [nom que rep el mar Groc a les dues Corees]”, segons un comunicat del JCS.
El JCS també ha notificat que “de les 02.57 a 03.07 hores [de divendres, 19.57 a 20.07 hora catalana de dijous], unes 40 rondes d’artilleria han estat disparades des de la zona Gueup-ri a la província de Gangwon, a la mar de l’Est [nom que les dues Corees donen a la mar del Japó]”.
Les aigües on han caigut aquests trets d’artilleria són en àrees al costat de les fronteres marítimes oriental i occidental que tots dos països van delimitar en un acord militar signat el 2018 per establir que no s’hi realitzessin maniobres ni exercicis amb foc real.
Pyongyang ha començat a disparar l’artilleria a penes mitja hora després de llançar un nou míssil balístic, de curt abast. El coet ha recorregut uns 700 quilòmetres i ha assolit un apogeu d’uns 50 km, segons el JCS, abans de caure a la mar del Japó.
Una hora abans de disparar el míssil, almenys deu aeronaus nord-coreanes han realitzat exercicis a prop de la frontera amb el Sud. Seül ha respost amb el desplegament d’avions per a una maniobra de possible intercepció.
L’Estat Major nord-coreà ha publicat aquest divendres un comunicat en el qual assegura que el llançament del míssil és “una contramesura militar” en resposta a “accions provocadores” de Corea del Sud. Pyongyang denuncia que les tropes de Seül han realitzat exercicis d’artilleria al costat de la frontera dijous.
“Segons un informe sobre els moviments enemics al front, l’exèrcit de Corea del Sud ha executat foc d’artilleria durant unes 10 hores a prop de la zona de defensa avançada del Cinquè Cos de l’Exèrcit Popular de Corea [destacat davant la frontera amb el Sud] el 13 d’octubre”, indica el comunicat difós per l’agència estatal KCNA.
“Prenent nota d’aquesta acció provocadora per l’exèrcit sud-coreà a l’àrea de primera línia, prenem fortes contramesures militars”, justifica el text. “Enviem una severa advertència a l’Exèrcit de Corea del Sud que incita a la tensió militar”, afegeix el comunicat.
Novè míssil en tres setmanes
El de dijous ha estat el novè llançament de míssils realitzat des del 25 de setembre per Corea del Nord, amb els quals busca posar a prova els seus sistemes d’armament nuclear tàctic en resposta a les recents maniobres d’un portaavions dels Estats Units en aigües de la península coreana.
El president sud-coreà, Yoon Suk-yeol, ha apuntat que medita demanar a Washington un major desplegament militar a la regió si Corea del Nord realitza un nou test nuclear.
Segons imatges per satèl·lit, el règim de Kim Jong-un està preparat fa mesos per fer un nou test atòmic a Punggye-ri [nord-est del país], que seria el primer des del 2017.
El Japó, per la seva banda, ha protestat davant aquesta situació a través de la via diplomàtica i ha alertat que la freqüència dels llançaments de míssils “és una provocació” i ha denunciat que Pyongyang està escalant la tensió de manera “continuada i unilateral”.
“El fet que [els nord-coreans] llancin míssils amb tanta freqüència és una provocació i indica que estan donant l’esquena a la comunitat internacional, per la qual cosa condemnem aquests actes i estem considerant una resposta”, ha dit el ministre d’Exteriors Japonès, Yoshimasa Hayashi, en una roda de premsa aquest divendres.
El titular de Defensa japonès, Yasukazu Hamada, ha avisat que “aquesta sèrie d’actes de Corea del Nord amenacen la pau i la seguretat del nostre país, la regió i el món, i no els podem acceptar mai”.
El portaveu del govern japonès, Hirokazu Matsuno, ha indicat que el seu país observa els moviments militars de Corea del Nord, però no ha volgut donar detalls perquè els nord-coreans “no puguin estimar la capacitat de contraatac” del seu país”.
Seül aprova sancions unilaterals contra Pionyang per primera vegada en 5 anys
Corea del Sud ha anunciat aquest divendres les primeres sancions contra Corea del Nord en cinc anys en resposta als recents llançaments de míssils pel règim de Kim Jong-un.
“El govern de la República de Corea [nom oficial del Sud] condemna amb contundència les recents provocacions amb míssils realitzades amb una freqüència sense precedents, i que impliquen l’ús d’armes nuclears tàctiques contra nosaltres”, argumenta el ministeri d’Afers Exteriors en el mateix comunicat on detalla els nous càstigs.
Les sancions afecten 15 individus i 16 entitats nord-coreanes, segons el text. Entre els individus sancionats hi ha quatre membres de la Segona Acadèmia de Ciències Naturals, organització estatal nord-coreana que segons l’ONU és responsable de la investigació i desenvolupament d’armament avançat. La resta pertanyen a entitats que es dediquen a importar materials que poden utilitzar-se per fabricar d’armes de destrucció massiva.
Entre les 16 entitats assenyalades hi ha empreses de logística o dedicades al comerç d’electrònica, acer o cru.
El ministre japonès d’Exteriors, Yoshimasa Hayashi, ha donat suport a la decisió de Seül, però no ha avançat si el Japó seguirà els seus passos i aplicarà noves sancions a Corea del Nord.
Hasyashi ha apuntat que col·laboraran amb la comunitat internacional, especialment Corea del Sud i els Estats Units, per determinar quin ha de ser el següent pas.