Sturgeon ho aposta tot a la independència d’Escòcia
Acusa el govern conservador de Liz Truss de “negar la democràcia” al poble escocès
El Tribunal Suprem britànic inicia avui la vista per decidir si Edimburg pot convocar el referèndum del 2023
La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va tornar a desafiar el govern de Londres en el discurs de clausura, ahir, del congrés del Partit Nacional Escocès (SNP), i va dir: “El govern de Londres ens està negant la democràcia.” Sturgeon va acusar la premier britànica, Liz Truss, de “faltar al respecte” al poble escocès per haver dit, en el congrés conservador la setmana passada: “Confrontarem els separatistes que amenacen de trencar la nostra família i la nostra preuada unió.” I va explicar que Truss ni tan sols s’ha dignat a trucar-li des que va arribar al poder, el 6 de setembre passat.
En un discurs que va durar 58 minuts, va denunciar: “L’únic que hem rebut [del govern central en aquest temps] són atacs frontals totals contra la nostra autonomia, que estan causant tensió i esquinçant els vincles entre nosaltres.” Sturgeon va insistir que convertir-se en un país independent “restabliria i renovaria la noció completa de nacions que treballen plegades per un bé comú”. “Anglaterra, Escòcia, el País de Gal·les i l’illa d’Irlanda sempre serem els amics més propers, sempre serem la família –hi va afegir–, però podem aconseguir una millor relació, una veritable associació entre iguals, quan guanyem la independència d’Escòcia.”
El seu discurs va estar centrat només en una Escòcia independent, que va explicar que és l’única manera de salvar el Servei Nacional de Salut, un servei que, segons va assegurar, els tories s’havien proposat destruir. I un servei, també, que suposa l’única manera de reduir la distància que separa rics i pobres, que, va dir, volen incrementar els conservadors. També es va comprometre a finançar una Escòcia independent amb els beneficis del que queda del petroli i gas del mar del Nord i amb un préstec de 20.000 milions de lliures (22.800 milions d’euros).
Es tracta de l’actualització del pla d’Alex Salmond del 2014, que destinaria a invertir en la descarbonització de l’habitatge, a reduir les factures de combustible i pobresa energètica i a finançar la construcció d’habitatges assequibles per a tothom durant els primers deu anys d’una Escòcia independent. Dilluns vinent serà presentat el pla econòmic complet per a una Escòcia independent.
Veredicte respectat
El discurs era previ a la vista que començarà avui al Tribunal Suprem britànic per decidir si Escòcia pot convocar el referèndum d’independència del 19 d’octubre que li nega Londres. Si els ho deneguen, respectaran el veredicte “perquè respectem l’estat de dret”, però no els quedarà més opció que convertir les properes eleccions generals a Escòcia, del gener del 2025, en plebiscitàries.
“És això o renunciar a la democràcia escocesa, i jo mai renunciaré a la democràcia escocesa.” “Som la generació independentista”, va concloure, i “mai no hem de perdre la fe” en el dret a l’autodeterminació i en “el poder aclaparador de la democràcia per triomfar”.