nacions unides
L’ACNUR adverteix que podria haver-hi “greus retallades” en la seva ajuda a refugiats
La crisi de refugiats provocada per la guerra a Ucraïna ha desequilibrat el pressupost de l’organisme
El responsable de l’agència de l’ONU per als Refugiats (ACNUR), Filippo Grandi, va advertir avui que aquesta s’enfronta a problemes econòmics i podria veure’s obligada a aplicar “greus retallades” en els pròxims mesos si no aconsegueix suficient suport financer.
“Si no rebem abans de final d’any uns 700 milions de dòlars addicionals, especialment per a les operacions menys ateses, ens veurem obligats a fer greus retallades, amb conseqüències negatives i dramàtiques per a refugiats i comunitats d’acolliment”, ha advertit Grandi.
En l’obertura de la 73a sessió anual del Comitè Executiu de l’agència, Grandi ha recordat que l’ACNUR tenia un pressupost inicial per a aquest any de 10.700 milions de dòlars, als quals va afegir 1.000 milions addicionals per la guerra d’Ucraïna, que ha causat més de 7,6 milions de refugiats.
“Però finançar noves emergències com la d’Ucraïna no significa restar a les altres”, ha subratllat Grandi, qui ha recordat la urgència de crisi de refugiats en altres zones del món com el Sahel, Somàlia o Birmània (Myanmar).
“Per primera vegada des que vaig arribar al càrrec, estic preocupat per la situació financera de l’ACNUR”, ha assegurat l’alt comissionat, després d’advertir que el nombre de refugiats en el món ha batut enguany per primera vegada la marca dels 100 milions.
“La necessitat que l’ACNUR respongui mai ha estat major, i al mateix temps el seu espai per a trobar solucions mai havia estat tan petit”, ha descrit Grandi.
Davant les crisis de refugiats, Grandi ha demanat “rebutjar els lemes simplistes d’alguns polítics que responen construint murs, tant físics com de tràmits”, i també ha manifestat la seva oposició als esforços d’alguns estats d’evadir les seves responsabilitats “externalitzant les seves obligacions d’asil”.
Sense nomenar casos concrets, Grandi ha al·ludit a exemples com el del Regne Unit, que enguany va deslligar la polèmica en signar un acord amb Ruanda per a deportar sol·licitants d’asil des del país europeu a l’africà.
“També rebutjo el que alguns polítics en el continent europeu diuen als seus votants: que els ucraïnesos són ‘refugiats reals’ mentre que uns altres no ho són malgrat que fugin d’horrors similars. Això, simplement, només pot definir-se com a racista”, ha afirmat.