L’abonament gratuït de Rodalies es manté el 2023
Rufián obre la negociació dels pressupostos estatals distanciant-se de Junts i alertant Sánchez que el sí d’ERC “se sua”
Les pensions es revaloraran un 8,5%
Augment del 25% en Defensa
“Són les litúrgies. El llibre groc dels pressupostos ja es veu que està imprès i no és d’avui...”, se sincerava una ministra ahir a l’hora de relatar irònicament l’espectacle d’escenificar que un acord in extremis entre el president Pedro Sánchez i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, havia salvat els comptes a primera hora del matí. Els pressupostos estatals del 2023, els tercers presentats pel PSOE i Podem, van ser aprovats ahir en el Consell de Ministres amb un afegit de pes en forma d’anunci sorpresa per a l’any electoral que s’albira: la gratuïtat de l’abonament de Rodalies que està ara en vigor s’estén a tot el 2023 i esdevé estructural amb la seva inclusió en els comptes. Abans de saber aquesta dada, el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, s’obria a negociar els pressupostos tot distanciant-se de Junts i ho feia enviant un avís a Sánchez: “Ja sabem que seran els enèsims millors pressupostos de la història de la humanitat, però que s’estalviïn el pressing a ERC perquè no funciona. El vot d’ERC se sua.”
A les portes d’un 2023 amb aroma electoral que s’obre amb les municipals i autonòmiques del maig i que abaixarà el teló amb les estatals del desembre, el Consell de Ministres va aprovar ahir els comptes més expansius de tota la democràcia: més de 198.000 milions de sostre de despesa després de la incorporació de l’augment del salari dels funcionaris, la revaloració de les pensions d’acord amb un IPC que vorejarà el 8,5% i l’increment de la inversió sanitària i noves ajudes a les famílies i els aturats. Una gran novetat és la partida de 700 milions perquè Renfe mantingui la gratuïtat de Rodalies durant tot el 2023 perquè la classe treballadora afronti la inflació. Segons va detallar la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, l’altra mesura que era conjuntural i que esdevé estructural durant tot el 2023 és el bo de lloguer jove –l’ajuda de 250 euros mensuals durant dos anys per a persones d’entre 18 i 35 anys que cobrin un salari inferior a tres vegades l’Iprem i que lloguin un habitatge de 600 euros mensuals o menys–, amb una dotació pressupostària de 200 milions.
Després que Rufián denunciés que, en els pressupostos, hi falta la llei estatal d’habitatge –la catalana està impugnada al TC–, Montero ho llegia en clau positiva: “Això vol dir que la negociació acaba de començar.”
Finançament autonòmic
El govern de Sánchez es vanta d’aportar “recursos rècord” a la Generalitat i la resta de les comunitats en el sistema de finançament autonòmic, ja que rebran 135.274 milions, un 24% més que el 2022. Les entitats locals, al seu torn, reben 23.235 milions, un 5% més. Amb aquestes dades a la mà, la ministra Montero anima autonomies i alcaldies a estendre la gratuïtat del transport en el seu àmbit.
El punt més impopular a l’hora de buscar el sí d’ERC i d’EH Bildu és l’augment extraordinari del 25% en el pressupost de Defensa (de 9.791 milions en el pressupost del 2022 es passarà a 12.317 milions el 2023) per complir la promesa de Sánchez a l’OTAN de destinar-hi el 2% del PIB el 2029.
A més de reforçar la dependència amb 620 milions i consolidar l’alça del 152% en aquesta legislatura, per primera vegada en tretze anys l’estat aportarà diners a la guardiola de les pensions que Mariano Rajoy va contribuir a buidar: 2.957 milions aniran al fons de reserva gràcies al mecanisme d’equitat intergeneracional.
En espera de concretar si compleix en inversió a Catalunya –el percentatge es dona a conèixer quan els comptes arriben al Congrés–, el govern millora l’estimació de PIB aquest 2022 –del 4,3% al 4,4%– i l’empitjora en sis dècimes –del 2,7% al 2,1%– per al 2023. El debat de totalitat –i la urgència de tenir ERC com a aliat– arribarà d’aquí a un mes.