Educació

El TSJC manté el 25% de castellà a dos instituts

Considera que el nou marc legal no afecta resolucions prèvies

Educació acusa el tribunal de filibusterisme jurídic

El TSJC va resoldre al juliol que la nova legislació sobre l’ús de les llengües a l’escola feia inaplicable la sentència que imposava el 25% de castellà a tot el sistema educatiu. I els mateixos magistrats van dictar ahir que dos instituts del Prat i Vila-seca han de continuar impartint el 25% de castellà després d’haver rebutjat la petició de revocació de les cautelars de la Generalitat. En sengles interlocutòries el tribunal considera que el decret llei i la llei amb què la Generalitat pretenia esquivar l’aplicació genèrica el 25% de castellà “no incideix necessàriament en la decisió cautelar adoptada”. El TSJC considera que amb el decret llei 6/2022 i la llei 8/2022, “si bé es modifica el model lingüístic de l’ensenyament públic, no es limita genèricament la intensitat de l’ús del castellà com a llengua d’ús curricular i educatiu”.

Quan el TSJC va admetre, al juliol, la inaplicabilitat de la sentència pel nou marc normatiu –i va passar la pilota al Constitucional en demanar-li que dictamini sobre la constitucionalitat de la llei i el decret llei– ja hi havia 27 centres educatius impartint el 25% de castellà. Deu ho feien atenent mesures cautelars del tribunal i 17, amb sentència ferma o no ferma. És sobre aquestes escoles que el TSJC s’ha començat a pronunciar, i tot fa preveure que la decisió sobre els altres vuit centres amb cautelars –la Generalitat va demanar al juliol que es revoquessin les 10– serà la mateixa. El tribunal no imposa el 25% de castellà en cas de noves denúncies, però sí que actua sobre els casos anteriors al nou marc legal.

Educació va tenir coneixement ahir a la tarda de les dues interlocutòries. La Generalitat encara no ha pogut analitzar la resposta jurídica, tot i que té clar que hi recorrerà dins dels cinc dies que el TSJC ha donat de marge. La secretària general del departament d’Educació, Patrícia Gomà, va assegurar que l’argumentació del tribunal és “filibusterisme jurídic, és retorçar els arguments jurídics de tal manera que el que volen és allargar la no aplicació de percentatges a les escoles”. La secretària general va recordar que l’actual marc normatiu, que defuig del percentatges d’ús de les llengües, ”fa inaplicables aquestes mesures judicials i el mateix tribunal així s’ha expressat”. Gomà va afirmar que el tribunal “no aporta més que confusió a les famílies, inseguretat jurídica als centres afectats i una discriminació als alumnes als quals es demana que s’apliqui un percentatge de castellà que no s’aplica al conjunt dels alumnes catalans”.

El departament tenia previst reunir-se avui amb les direccions dels 27 centres que tenen cautelars o sentències, abans de conèixer les dues interlocutòries, i ha ajornat la trobada fins poder explicar en quins termes al·legarà. L’Asamblea por una Escuela Bilingüe va afirmar ahir que setze dels centres imparteixen el 25% del castellà i nou “desacaten la justícia”. Educació havia comunicat a tots els centres a l’inici del curs que no havien d’impartir el 25% de castellà.

LA FRASE

Això és retorçar els arguments jurídics per allargar la no aplicació de percentatges a les escoles
Patrícia Gomà
Secretària general del departament d’educació
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.