Educació recorrerà la decisió de mantenir la quota de castellà
La secretària general acusa el tribunal “retorçar els arguments” en un “filibusterisme” que genera “confusió” i “inseguretat jurídica”
Educació recorrerà la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de mantenir de forma cautelar el 25% de castellà en dos casos, segons ha confirmat la secretària general del departament, Patrícia Gomà, aquest dijous. El tribunal considera que els últims canvis legislatius del Govern en aquest àmbit no contradiuen les resolucions prèvies, mentre que Educació defensa que el “nou marc jurídic fa inaplicable aquestes mesures” perquè estableix que “no s’apliquen percentatges” en l’aprenentatge de les llengües.
Gomà creu que el que fa el tribunal és “retorçar els arguments” en un “filibusterisme jurídic” que genera “confusió a les famílies”, “inseguretat jurídica” als centres afectats i “discriminació” entre alumnes.
“Nosaltres i tot el país està defensant aquesta normativa, aquest nou marc normatiu”, ha assenyalat Gomà, que ha afegit que el que diu el tribunal és que els centres on s’aplicava el 25% amb anterioritat “hauran d’acreditar” que “s’ha fet aquesta revisió dels projectes lingüístics, tal com determina la nova normativa”.
La secretària general d’Educació ha assenyalat que, fins ara, el TSJC s’havia negat a acceptar noves mesures cautelars en les providències del mes de juliol, i que ara el que ha fet ha estat pronunciar-se sobre situacions anteriors al nou marc jurídic aprovat per la Generalitat per sortejar el 25%.
En contacte amb els centres
Gomà també ha expressat que estan “en contacte amb els centres educatius” que apliquen en l’actualitat el 25% i que els convocaran la setmana vinent, encara que tenien prevista una reunió demà, per poder-los “explicar l’argumentació jurídica contra la resolució”.
Pel que fa a l’aprenentatge de llengües, la secretària general d’Educació ha assenyalat que aquest ha de decidir-se “amb un criteri pedagògic” i que estan contra la “judicialització extrema i infinita” a la qual aboca el tribunal.
El TSJC s’ha pronunciat així per primera vegada sobre les escoles subjectes a mesures cautelars, després que el mes de juny passat reconegués que la sentència que imposa el 25% de classes en castellà no es pot aplicar després de la nova llei aprovada pel Parlament, que ara està en mans del Tribunal Constitucional.
A l’espera que el TC es pronunciï sobre la constitucionalitat de la nova llei, la Generalitat havia demanat la revocació d’aquestes mesures en col·legis on s’aplicava el 25% de castellà per decisió judicial, però la sala contenciós-administrativa del TSJC considera que la nova legislació “no incideix necessàriament en la decisió cautelar adoptada”.
Les actuacions del TJSC adverteixen “expressament a l’Administració que qualsevol modificació que pretengui realitzar-se sobre aquestes mesures ha de ser aprovada per aquest tribunal”.