Política

unió europea

Brussel·les s’afanya a preparar-se per a l’hivern

Proposa mesures per lligar en temps de crisi els subministraments essencials

La Comissió Europea (CE) va presentar ahir una proposta que li permeti controlar la fabricació de certs productes en temps de crisi per garantir-ne el subministrament. Així ho va manifestar la vicepresidenta executiva del govern comunitari, Margrethe Vestager, que va destacar la importància de preservar el mercat únic, especialment en moments crítics per a l’economia. La proposta, que encara ha de ser discutida pel Parlament i el Consell, també inclou actuacions com el seguiment de les cadenes de subministrament o el fet d’exigir reserves mínimes de certs productes.

En qualsevol cas, la Comissió va deixar clar que les decisions seran consensuades i només s’adoptaran si es detecten “amenaces” al mercat. En aquest sentit, l’executiu europeu proposa la creació d’un grup assessor format per la mateixa Comissió i representants dels estats membres de la UE perquè avaluï cada situació i emeti les recomanacions pertinents. La proposta dibuixa tres escenaris, en funció de la gravetat de les crisis: contingència, vigilància i emergència. En l’escenari de contingència, la Comissió i els Vint-i-set podran reforçar les mesures de coordinació i comunicació com a mesura de prevenció.

En cas que s’identifiqui una amenaça, la Comissió podrà activar l’escenari de vigilància. En aquest supòsit, l’executiu europeu i els estats membres podran fer un seguiment més exhaustiu de les cadenes de subministrament, especialment de les relacionades amb béns i serveis considerats “estratègics”. Si l’escenari empitjora, finalment s’activaria l’emergència. Aquí, tant la Comissió com els estats membres podrien elaborar una llista de “restriccions prohibides” i autoritzar les empreses a reconvertir les seves línies de producció amb l’objectiu de satisfer les necessitats de la demanda. A més, l’executiu podria recomanar als diferents països que tinguessin un nivell mínim de reserves de certs productes.

En última instància, i només en l’escenari d’emergència, la Comissió també es guarda el dret que les empreses acceptin comandes de manera obligatòria per a certs productes i obre la porta a accelerar la col·locació de certs productes en el mercat. Segons el comissari per al Mercat Únic, Thierry Breton, la voluntat de l’executiu és “no haver d’utilitzar mai aquest instrument”. “No volem monitorar la indústria”, va dir, tot i que va defensar que calia impulsar una mesura d’aquesta mena després de l’experiència de la crisi de la covid. “Vam aprendre moltes lliçons [...], i una és que no volem improvisar”, va sentenciar.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.