Goirigolzarri rep el reconeixement de la UPF-BSM
El premi Empresari de l’Any 2021 ha valorat el lideratge del president de CaixaBank en la macrofusió amb Bankia
El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha rebut el premi Empresari de l’Any 2021, que atorga la UPF Barcelona School of Management (UPF-BSM) i que enguany ha valorat el lideratge del banquer en el sector i la seva contribució a la integració de CaixaBank i Bankia.
Aquesta ha estat la primera edició del premi, els responsables del qual han considerat que Goirigolzarri “ha pilotat de forma sensible i intel·ligent la principal fusió bancària europea”, després d’una carrera “impol·luta” en el sector.
Durant el lliurament del guardó, que s’ha escaigut quan fa just dos anys de l’inici de les converses entre els dos gegants financers de l’Estat, Goirigolzarri va defensar el lideratge institucional per garantir la sostenibilitat dels projectes empresarials: “Els lideratges institucionals han de tenir dues referències bàsiques: una cultura basada en forts valors, que inspirin l’estratègia de l’empresa, i la creació d’una xarxa de líders locals.” Alhora, perquè un projecte sigui sostenible, el directiu financer va defensar que hi ha d’haver una rendibilitat “per damunt del cost del capital” i “uns clients satisfets”.
Els principis i valors, per Goirigolzarri, “deriven d’una determinada concepció de l’ètica empresarial” i no es poden limitar a “simples restriccions o limitacions en la definició de l’estratègia”.
Quant a la necessitat de comptar amb líders locals, responsables de desenvolupar l’estratègia empresarial, el banquer considera que han de “conferir una gran agilitat a una organització, especialment en moments de canvis abruptes, per respondre a les necessitats dels clients”. En aquest sentit, el president de CaixaBank no és partidari dels lideratges personalistes, perquè comporten “riscos per a la sostenibilitat dels projectes i per al creixement de les persones”. A més de defensar la necessitat d’un compromís amb la societat que envolta un projecte empresarial, Goirigolzarri veu “fonamental” que tots els membres de l’equip se’n sentin part i no “simples espectadors de l’èxit de l’empresa”.
Com a conclusió d’aquesta reflexió, Goirigolzarri va apuntar que “interioritzar aquesta visió significa rebutjar conductes insolidàries i a curt termini, perquè el treball en equip és sinònim de lleialtat i generositat”.
Un mèrit doble
Durant el mateix acte, el rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Oriol Amat, va remarcar el lideratge de Goirigolzarri en la principal fusió bancària europea. El rector va indicar que el mèrit de la fusió és “doble”, perquè no tan sols “reforça el teixit financer del país”, sinó que es va fer “mostrant un indubtable respecte als orígens històrics i als principis que van nodrir la gènesi de les entitats fusionades”.
Amat va elogiar el president de l’entitat com a “exemple d’empresari” que simbolitza els valors que vol transmetre la Barcelona School of Management i que actuen “com a mirall” i “com a cita d’autoritat de present i de futur”.