Política

Regne Unit

Cues quilomètriques a Londres per acomiadar Elisabet II

La capella ardent estarà ubicada fins dilluns al matí al palau de Westminster

Desenes de milers de persones han seguit la desfilada del fèretre pels carrers de Londres

La ribera del Tàmesi acull aquest dimecres al vespre de cues quilomètriques de persones volen donar l’últim comiat a la reina Elisabet II a Londres.

Abans de l’obertura de la capella ardent la cua de persones que esperaven per entrar-hi ha arribat a tenir més quilòmetres de longitud. Un cop obertes les portes el ritme ha estat més fluid i àgil del que es preveia i unes tres hores després la filera, que transcorre per la ribera sud del Tàmesi i creua pel pont de Lambeth, és d’uns quatre quilòmetres.

La capella ardent de la difunta sobirana del Regne Unit ha quedat oberta al públic a les cinc de la tarda hora local (sis a Catalunya) a l’edifici de Westminster Hall, el més antic del complex del Parlament britànic, després d’un servei religiós oficiat pel primat de l’Església anglicana i arquebisbe de Canterbury, Justin Welby.

El taüt de la reina, que va morir el passat dijous als 96 anys, reposa damunt un cadafal i està vetllat per guàrdies i, en ocasions, membres de la seva família.

La vetlla serà accessible fins a dos quarts de set del matí del proper dilluns (una hora més a Catalunya) i després el fèretre anirà a la veïna abadia de Westminster, on se celebrarà el funeral d’Estat.

Les restes mortals de la monarca han estat traslladades aquest tarda en una solemne processó del palau de Buckingham, la seu de la monarquia, fins al de Westminster, casa de la sobirania popular. Desenes de milers de persones han desafiat el sol i hores d’avorriment per poder veure el pas de la comitiva, que han seguit en un silenci només trencat per aplaudiments i les canonades disparades a Hyde Park, una cada minut.

El fèretre, cobert amb l’estendard reial i amb la corona imperial a sobre, ha desfilat durant 45 minuts damunt un carro de canó escortat pel nou rei, Carles III; els seus germans, Anna, Andreu i Eduard, i els seus dos fills, Guillem i Enric. A diferència de la resta de la família reial, vestits amb uniformes de gala, els prínceps Enric i Andreu han dut roba civil, tot i que en realitat són els que més relació han tingut amb l’Exèrcit. Però cap dels dos desenvolupa actualment tasques oficials, Enric per decisió pròpia i Andreu per haver estat involucrat en un cas d’abusos a una menor. Durant la processó funerària del passat dilluns a Edimburg, un jove va increpar públicament Andreu i li va etzibar a crits que era un “vell malalt”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.