Política

Impost europeu del 33% a gasistes i petrolieres

La Comissió Europea preveu recaptar més de 140.000 milions d’euros amb les mesures del pla de xoc energètic

Von der Leyen adverteix Rússia que les sancions “són aquí per quedar-se” i insta els 27 a mantenir-se “ferms”

El pla de xoc europeu per rebaixar la factura de la llum va prenent forma. Una setmana després que la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, esbossés els trets de l’estratègia comunitària, Brussel·les va segellar ahir la seva proposta definitiva. El pla apunta principalment als beneficis de les empreses energètiques. La proposta legislativa planteja un impost – que Brussel·les anomena eufemísticament “contribució solidària”– de fins al 33% sobre els beneficis extraordinaris de les empreses que utilitzen combustibles fòssils, com el carbó, el gas i el petroli.

L’executiu comunitari també proposa un límit als ingressos de les companyies elèctriques. Es faria amb la fixació d’un topall en el mercat elèctric de 180 euros el megawatt hora per a la generació d’origen renovable, nuclear i amb lignit, que són les que tenen un cost de producció més baix.

“En el moment que vivim, no pot ser que alguns obtinguin uns beneficis extraordinaris i sense precedents gràcies a la guerra i a costa dels consumidors. En aquest moment, els beneficis han de compartir-se i canalitzar-se cap als que més ho necessiten”, va argumentar Von der Leyen, que anava vestida de groc i blau, els colors europeus i també de la bandera d’Ucraïna, durant el discurs a l’Eurocambra de l’estat de la Unió, que marca l’inici del curs polític.

Segons la proposta de Brussel·les, els governs són els encarregats de recaptar els ingressos que les elèctriques tenen per sobre del topall i aquests diners els han d’utilitzar per reduir la factura de la llum. En la seva intervenció, l’alemanya va detallar que confien que les mesures energètiques permetran recaptar més de 140.000 milions d’euros.

Si bé és cert que el pla de xoc europeu per aplacar l’increment del preu de l’energia apunta a les empreses, també mira al consum. Brussel·les planteja que els estats de la Unió Europea redueixin un 10% el consum d’electricitat fins al 31 de març de l’any que ve, i obligar que la reducció sigui d’almenys el 5% en les hores punta. Les mesures per aconseguir aquest objectiu queden en mans dels 27.

De la proposta legislativa final ha quedat fora el límit al preu del gas rus que Brussel·les va avançar la setmana passada. Els 27 no veuen clara la mesura i la Comissió Europea ha apostat per deixar-la fora del paquet.

Si bé és cert que el terreny energètic va centrar el que probablement hagi estat el discurs més important de Von der Leyen al capdavant de la Comissió Europea, l’alemanya també va destinar part de la seva intervenció a la guerra d’Ucraïna. Vestida amb els colors de la bandera ucraïnesa en un nou gest cap al país, la presidenta de l’executiu comunitari va advertir Rússia que les sancions “són aquí per quedar-se”.

“És el moment de mantenir-nos ferms i no de fer una política d’apaivagament”, va remarcar Von der Leyen en la seva intervenció, tot assenyalant que les sancions europees estan minvant les capacitats financeres, industrials i militars de Rússia. “I és el Kremlin el que està destruint l’economia del país”, va voler deixar clar la presidenta de la Comissió Europea.

LA FRASE

És el moment de mantenir-nos ferms (en les sancions contra Rússia)
Ursula von der Leyen
presidenta de la cE

Una altra visita a Ucraïna

Durant el discurs davant dels eurodiputats i en presència d’Olena Zelenska, dona del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, la presidenta de la Comissió Europea va anunciar que ahir mateix a la tarda viatjava de nou a Kíiv per reunir-se amb el líder ucraïnès. El que és el segon desplaçament de Von der Leyen al país des de l’inici de la invasió russa es produeix en un moment en què el bloc comunitari està treballant amb les autoritats ucraïneses per com millorar l’accés del país al mercat únic europeu. “El nostre mercat únic és una de les grans fites d’Europa. Ha arribat el moment que també ho sigui per als nostres amics ucraïnesos. Per aquest motiu avui mateix viatjaré a Kíiv per abordar detalladament aquesta qüestió amb el president Zelenski”, va dir Von der Leyen. Brussel·les també està treballant amb Ucraïna per veure com integrar el país a la zona comunitària de roaming telefònic, segons va detallar l’alemanya.

Von der Leyen es va desplaçar el 8 d’abril per primer cop a la capital ucraïnesa des de l’esclat de la guerra. En el viatge la va acompanyar l’alt representant de la Unió Europea, Josep Borrell. En aquell moment no feia ni dos mesos de l’inici de l’atac militar. Ara, gairebé set mesos després, la visita es produeix en un escenari diferent en què l’exèrcit ucraïnès lidera l’ofensiva a l’est i el sud del país.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.