Bolaños creu que la Diada avala el diàleg i el PSC torna a reclamar-lo a Catalunya
Illa lamenta veure “massa divisió” i no vol que “el conflicte” entre socis s’estengui al Parlament
Els comuns valoren que la manifestació va ser “plural”
El govern espanyol va optar ahir per no fer sang de la divisió entre els socis del govern català ni dels retrets que van rebre durant la manifestació de la Diada i va preferir destacar que la commemoració de l’Onze de Setembre va demostrar que “Catalunya està girant full pel que fa a projectes divisius que fracturen la societat i duen a una tensió insuportable com la que hi havia el 2017”, en paraules de Félix Bolaños, ministre de la Presidència, a TVE. Un discurs que li va servir per avalar l’aposta per la taula de diàleg i constatar que els catalans cada cop tenen més clar que el seu futur inclou “solucions compartides, àmplies, transversals i que puguin donar resposta a persones amb diferents sensibilitats”. L’argument el va compartir la ministra de Transports, Raquel Sánchez, que va destacar que s’havia “aturat o reduït” el “soroll” i també la “tensió social”, unes fites que va atribuir directament a l’aposta del govern espanyol pel diàleg.
Part de la lectura, però, no era compartida des del PSC, que va censurar haver vist “massa divisió”, segons va dir el primer secretari, Salvador Illa, a TV3. Al líder socialista tampoc li va agradar el discurs institucional del president Pere Aragonès, perquè el va trobar “molt de part”, exhibint l’acció de govern, i creu que va perdre una oportunitat per “subratllar allò que ens uneix”. Illa va tornar a reclamar el diàleg entre partits a Catalunya i la “recerca dels punts de consens de la societat catalana” i va respondre amb un “no ho sé ni m’importa” a la possibilitat que les picabaralles entre els socis de govern puguin beneficiar electoralment el PSC, perquè “voldria que s’esgotés la legislatura i que el govern governés”. Sí que va demanar a ERC, Junts i la CUP que resolguin la substitució de Laura Borràs a la presidència del Parlament i es va mostrar preocupat perquè “el conflicte crònic al govern s’estengui al Parlament, com ho va fer a la Diada”.
Els comuns, per la seva banda, valoraven “molt positivament” la Diada, perquè “la ciutadania va sortir al carrer de manera plural” i no es va centrar en “les esbroncades dels partits del govern”, va comentar el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena.