Òmnium obre un nou cicle amb més veus i sensibilitats
L’entitat uneix ERC, Junts, la CUP i els comuns en un mateix acte però els adverteix que cal revertir la “paràlisi” i la “tendència autodestructiva”
Antich posa el focus en el jovent organitzat
“No hi ha estratègia compartida ni objectiu comú. Només hi ha sobre la taula estratègies de part confrontades. I això provoca desànim, desmobilització i desorientació.” El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, va ser l’únic que ahir va tenir al davant tots els membres del govern, tot l’espectre de dirigents dels partits independentistes i sobiranistes, així com els representants de sindicats i associacions per avisar-los, si és que encara no ho sabien, que el moviment està “paralitzat” i que la situació pot anar a pitjor tenint en compte la “tendència autodestructiva”, en referència a l’actual relació entre ERC i Junts. Els ho va advertir acompanyat al seu darrere de tots els membres de la junta i recordant que són una entitat amb 190.000 afiliats.
Per aquest motiu el primer objectiu és, segons Antich, “revertir” una situació que només comporta “frustració”, per la qual cosa l’entitat anunciava que obria un nou cicle que incorpori “noves veus, maneres i sensibilitats”, assenyalant en concret un sector: el jovent organitzat.
Òmnium va tornar a ser una de les veus que en els darrers mesos ha estat molt crítica amb el paper dels partits, especialment ERC i Junts, per la situació de “paràlisi” i “desconfiança” amb què es troba el moviment independentista, però l’entitat aposta ara per fer foc nou amb l’objectiu d’ampliar el moviment, una línia que, en aquest sentit, comparteix amb els republicans. “La via democràtica no interpel·la només els independentistes, sinó els sobiranistes i el catalanisme històric”, indicava.
Convençut que “estem protagonitzant el moviment d’emancipació nacional més important i massiu d’Europa des de començament del segle XXI”, Antich proposava ahir deixar de mirar enrere i pensar en el que no s’ha aconseguit, ja que hi ha el risc de perdre “la força col·lectiva, la cohesió social i la riquesa d’un moviment democràtic plural”. I per això cal enfortir-lo amb aquestes noves veus i l’ampliació de la xarxa.
“Necessitem un nou marc estratègic”, i Antich es va comprometre a fer-lo possible posant el focus en la idea que l’objectiu és fer foc nou, i no pas recuperar “fórmules que no han funcionat”. Calen “nous agents que, fins ara, no han participat en el debat estratègic”. “I estem pensant, per exemple, i per començar, en el jovent organitzat”, va concretar.
Òmnium demanava al govern i als partits mirar endavant en comptes de costat, davant els reptes del futur. I és que l’ampliació d’aquestes altres noves veus també haurien de ser incorporades, sempre segons Antich, mitjançant altres fronts de lluita que existeixen en la societat actual com, per exemple, la llengua catalana, la lluita contra l’exclusió social i el dèficit fiscal.
Per aconseguir-ho, Antich explicava que cal “organitzar-nos millor i mobilitzar-nos de manera permanent en aquestes lluites compartides a la feina, als carrers, als barris, pobles i ciutats”.
La divisió al si del moviment independentista, a més d’afectar la relació entre ERC i Junts, també ha ferit la relació de les entitats socials Òmnium i l’ANC per la manca també d’una estratègica conjunta i un full de ruta concret. “Hem de deixar de considerar la independència com una paraula màgica que només d’invocar-la ja la tindrem”, indicava Antich, i començar a treballar per passar a l’acció amb eines com el pluralisme i la transversalitat.
LES FRASES
“Això va de guanyar, i per això cal ser més forts”
“Tothom és necessari i hi té un paper”, va assenyalar el president d’Òmnium tan bon punt va obrir la seva intervenció renyant els partits per “confondre’s d’enemic” en un moment en què la repressió de l’Estat espanyol ja afecta 4.200 persones i n’hi ha més de 700 amb judicis pendents. També va recordar que hi ha exiliats de Junts, ERC i la CUP que encara no poden tornar, tot citant el president Puigdemont, Marta Rovira, Toni Comín, Lluís Puig, Clara Ponsatí, Anna Gabriel i Valtònyc. Tots ells són, va remarcar Antich, “l’avantguarda de la nostra lluita”, per la qual cosa continuen exigint l’amnistia per a tots a un estat que “ja fa temps que no és el garant dels drets fonamentals, al contrari, és el principal responsable de la seva vulneració sistemàtica”. L’amnistia és, conjuntament amb l’autodeterminació, una de les principals reivindicacions i lluites que Òmnium considera imprescindible en aquest nou full de ruta que reclama.