Política

Carles III, el rei més vell a arribar al tron

El nou monarca del Regne Unit té el repte de mantenir el suport popular a la monarquia

La figura del sobirà divideix l’opinió pública per la seva vida sentimental i una trajectòria eclipsada per la mare

“La reina Elisabet II va ser una sobirana volguda i una mare molt estimada”, va dir Carles

El nou rei del Regne Unit va lamentar ahir la mort d’“una sobirana volguda i una mare molt estimada”, en la seva primera reacció després de la defunció de la monarca. “Sé que la seva mort serà molt sentida al país, els territoris i la Commonwealth, i per infinitat de gent a tot el món”, va assenyalar el nou monarca en un comunicat.

El nou cap d’estat del país, que portarà el nom de Carles III, segons va confirmar la residència de Clarence House, accedeix al tron després de set dècades esperant, ja que es va convertir en hereu amb només tres anys, quan la seva mare va assumir la corona, el 6 de febrer de 1952.

Casat en segones núpcies amb Camil·la, duquessa de Cornualla, Carles arriba a regnar quan ja és avi. Durant aquest temps d’espera ha batut diversos rècords, el primer dels quals és haver estat, amb 73 anys, l’hereu de més edat a accedir al tron.

Carles i la seva esposa, la reina consort, que s’havien desplaçat com altres membres de la família reial al castell de Balmoral en empitjorar l’estat de salut de la reina, tornaran a Londres avui.

El nou monarca té la difícil tasca de mantenir el suport a la monarquia, que reposava, en bona part, en la popularitat de la seva mare. La família reial britànica ha estat objecte els darrers anys de diversos escàndols, incloses acusacions de racisme contra responsables del palau de Buckingham.

Separació de Diana

Carles ha de conviure, a més, amb les reticències que encara arrossega per la seva tumultuosa separació de Diana de Gal·les, morta en un accident de trànsit a París, que ha desfermat tota mena de teories conspiratives, ara fa 25 anys. La seva dona, Camil·la, té en contra bona part de l’opinió pública britànica.

Els darrers anys, Carles ha mantingut un perfil més aviat baix, ajudat per la vitalitat de la seva mare, que fa només tres dies es va fer càrrec de l’acte protocol·lari d’encarregar la formació de govern a la nova primera ministra, Liz Truss. Els seus detractors el veuen feble i poc preparat per assumir el pes de la corona i n’hi ha que es riuen d’ell perquè parla amb les plantes i per la seva dèria amb l’arquitectura i el medi ambient.

Els seus seguidors valoren, en canvi, la preocupació del monarca pel canvi climàtic, un valor que diuen que demostra que és proper a les preocupacions de la societat actual. També lloen la seva sensibilitat amb les causes socials com demostraria la ONG que presideix, que ha ajudat més d’un milió d’aturats i joves amb problemes econòmics des de fa cinquanta anys.

Carles s’ha trobat atrapat, al llarg de la seva vida, entre la necessitat de modernitzar la monarquia, de trobar el seu lloc en una societat molt canviant, i el deure de mantenir la tradició en una institució històrica com la corona britànica.

L’actual rei també ha hagut de veure com estava sotmesa al debat públic la vida dels seus fills. El més gran, Guillem, de 40 anys, ha estat un exemple de compliment dels seus deures amb les exigències de la seva posició. En canvi, Enric, el fill petit, de 37 anys, ha donat molts maldecaps a la família reial. Actualment viu a Los Angeles amb l’actriu Meghan Markle i està desvinculat, gairebé del tot, dels Windsor. Els mitjans diuen que els dos germans no es parlen.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.