crisi energètica
gasoducte a França
París continua qüestionant la necessitat del Midcat
El Ministeri de Transició Energètica francès nega que la interconnexió actual dels Pirineus estigui saturada
Anuncia un flux addicional de gas cap a Alemanya per la frontera d’Obergailbach
El govern francès no té cap intenció de desencallar el gasoducte Midcat, malgrat les declaracions d’alguns dels seus membres, segons ha pogut saber aquest diari de fonts properes al Ministeri de Transició Energètica, que és qui porta el tema. Després d’un Consell de Defensa a l’Elisi divendres dedicat a l’energia, la ministra Agnès Pannier-Runacher va admetre que s’havien tractat les relacions amb els estats espanyol i alemany però es va limitar a declarar que aquest hivern hi ha d’haver una “solidaritat europea recíproca”. De fet, el seu plantejament continua sent el de no considerar el projecte de gasoducte a través dels Pirineus catalans com una resposta a la crisi actual pel tall del subministrament de gas rus.
“El flux entre Espanya i França no és absolutament pas un factor limitant”, expliquen aquestes fonts sobre la situació que es viu ara acompanyant-ho de les darreres xifres. La interconnexió gasística anomenada Pirineus, amb dos ramals al País Basc i Navarra, “no es troba saturada: a l’agost va arribar al 60% en el sentit de les exportacions de França cap a Espanya”.
En aquest sentit, hi afegeixen que les interconnexions des de França cap a Bèlgica, Suïssa i Itàlia, i que alimenten Alemanya i l’est d’Europa, es troben en un nivell de saturació més gran que la d’Espanya a França: “Des de l’inici de la crisi energètica, aquestes interconnexions s’utilitzen plenament en el sentit de l’exportació.” Concretament, a l’agost, en direcció Bèlgica va ser d’un 87% i en direcció Suïssa i Itàlia, d’un 97%. D’altra banda, un projecte està en marxa entre els gestors de les xarxes per obrir, “des d’aquesta tardor”, un flux addicional de 100 GW directament cap a Alemanya, a la població fronterera d’Obergailbach, a l’est de Metz.
Aquestes fonts reiteren que “no és adaptat” construir una infraestructura perenne com el Midcat per sortir de les energies fòssils. I, amb referència a la possibilitat que en el futur hi pogués passar hidrogen verd, precisen que “aquest és un tema europeu a llarg termini”. “No té res a veure amb la nostra seguretat de subministrament per als dos pròxims hiverns”, afirmen.
Dimarts, el ministre d’Economia, Bruno Le Maire, havia aixecat expectatives del cantó sud quan va manifestar que el govern francès estava disposat a examinar el projecte del Midcat perquè ho demanaven “els governs amics espanyol i del canceller alemany”. Però la nova presidenta de la Comissió de Regulació de l’Energia francesa, Emmanuelle Wargon, també va recordar que no podria estar en servei abans de “cinc o 10 anys”.
A la sortida del Consell de Defensa energètic amb el president, Emmanuel Macron, la ministra Pannier-Runacher sí que va anunciar que el gestor nuclear, EDF, s’havia compromès a posar en marxa tots els reactors aquest hivern, ara parats en més de la meitat per avaries o manteniment.