Educació

La tornada s’encareix per a les famílies per l’augment generalitzat dels preus

L’Affac alerta que cada cop hi ha més famílies que no poden pagar les quotes

Puja el cost dels menjadors, de les extraescolars i del material escolar

Eli Martín, mare de dos nens de 10 i 4 anys, prepara la tornada a l’escola amb la calculadora a la mà. Tots dos nens estan en edat de creixement i tocarà comprar roba. Tant ella com el seu marit comencen a treballar a les 8 i hauran de deixar els fills a l’acollida. “Pel gran pago 30 euros al mes i pel petit, com que és germà, 15”. El menjador pujarà de 6,20 euros per nen i dia a 6,35 –un preu una mica per sota del que marca el departament, que l’ha apujat de 6,33 a 6,54–. L’acollida i el monitoratge, en canvi, continuen igual. El pagament de la quota de material a l’escola pública on van, la Folch i Torres d’Esplugues, està al voltant dels 150 euros per nen. No sap encara el preu exacte “però segur que ha pujat”. També preveu augment del preu de colònies. Calcula que pel gran pagarà 260 euros i pel petit, 105.

Martín no sap encara quant costarà la quota de la piscina de tots dos, ja que comença a l’octubre, però sí que sap que ha pujat el preu de l’extraescolar de dansa del petit, de 21,5 euros a 23 al mes. La partida pels llibres escolars, en canvi, està continguda. L’escola els socialitza i paguen una quota de 20 euros per curs per si cal reposar-los. Amb tot plegat van gastar el curs passat 5.000 euros. “L’escola reparteix els rebuts entre diferents mesos perquè el sobreesforç al setembre no sigui tan gran. I busca alternatives a les famílies que no poden pagar. Però tot i així el cop dur te l’emportes”, lamenta. “No ens han apujat el sou però sí el lloguer per l’IPC. I els preus del menjar fan por”, diu.

La presidenta de les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Cataluya (Affac), Belén Tascón, confirma que hi haurà un increment de les quotes que es paguen a les escoles públiques pel material i les sortides d’entre un 5% i un 10%. No hi ha una quota unitària, sinó que cada consell escolar aprova la seva. “Hi ha famílies que paguen 60 euros i n’hi ha que en paguen 200”, explica Tascón. Un fet que té molt a veure, diu, amb l’infrafinançament dels centres i les seves necessitats. També amb la situació de les famílies. “Cada cop hi ha més famílies que no poden pagar, i això provoca que les que sí que poden hagin de col·laborar més per cobrir les necessitats dels centres”, diu. Tascón explica que la inflació s’ha traslladat al cost del material escolar, però també al menjador. “Feia anys que Educació no augmentava el preu, però la inflació està desbocada”, afirma Tascón, que creu que el departament hauria d’assumir l’augment del menjador. L’encariment de les extraescolars ha fet que, segons Càritas, cada cop més famílies demanin ajuda per afrontar-les”, lamenta.

El canvi de currículum té un preu

Rosa M. Bravo

Segons els càlculs de l’Affac, el cost dels llibres sumat al del material fungible està entre 200 i 300 euros per alumne i curs, tant si es tracta de llibres en paper com de llicències per a llibres digitals. Moltes escoles tenen plataformes de reutilització de libres que n’abarateixen el cost, però aquesta opció no és possible en el digital. Aquest format, a més, es va imposant cada cop més, segons la presidenta de l’Affac. Un altre obstacle per a la reutilització dels llibres podria ser l’adaptació que han de fer els centres educatius al nou currículum, segons alerta Tascón.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.