Política

Rússia s’acomiada de Gorbatxov

Milers de persones fan llargues cues a Moscou per donar el seu últim adeu al darrer dirigent de la Unió Soviètica, pel qual el Kremlin no ha decretat dol nacional

Putin no ha anat a la cerimònia, que no ha tingut rang d’estat

Entre la multitud que ahir va fer cua per acomiadar-se de Mikhaïl Gorbatxov, hi havia moscovites que explicaven que eren allà perquè l’adeu al darrer líder de l’antiga Unió Soviètica (URSS) havia de ser un moment solemne. Un gest de dignitat i consideració cap a l’últim dirigent que va estar al capdavant d’un sistema polític, el soviètic, que va marcar profundament Rússia. Els ciutadans que, amb rams de gardènies, roses i clavells, ahir es van apropar a la Casa dels Sindicats, on es feia la vetlla, eren conscients que amb l’enterrament de Gorbatxov quedava relegat definitivament als llibres d’història tot un capítol importantíssim del segle XX que, amb les seves llums i ombres, va durar 69 anys.

Els primers centenars de ciutadans que van començar a fer cua de bon matí contestaven als periodistes, quan se’ls preguntava per què volien acomiadar-se de Gorbatxov, que no havien dubtat ni un moment a dir adeu a una figura històrica i tan transcendental. Un dirigent que amb els canvis que va implantar –malgrat posar fi a l’URSS– va portar l’anhel de l’esperança d’un futur més benestant i va posar els fonaments de la Rússia actual.

Sense Putin

El comiat va ser solemne, però sense honors d’estat ni dol nacional. Tampoc hi va ser present el president rus, Vladímir Putin. Tot i això, la Guàrdia d’Honor custodiava el fèretre a la imponent Sala de les Columnes, un espai reservat per als funerals dels dirigents de l’antiga URSS i a actes molt majestuosos. En entrar, ahir s’hi podia veure a la paret esquerra una fotografia gegant en blanc i negre de Gorbatxov de fa uns trenta anys on sortia somrient i, tot seguit, els ciutadans passaven per davant del fèretre i hi deixaven les flors en un prestatge situat a pocs metres.

Al costat del taüt hi havia assegudes en cadires senyorials la filla i les netes de l’exdirigent, que, amb cares compungides, saludaven les persones que s’hi apropaven per donar el condol. De les deu del matí a les dues del migdia no va parar de passar una gentada davant del fèretre.

“Gràcies”

La multitud i els controls policials –amb detector de metalls inclòs– van fer que els ciutadans que havien començat a fer cua al carrer 15 minuts abans d’obrir el saló mortuori tardessin una hora a arribar fins on eren les despulles mortals de Gorbatxov. Als voltants de la Casa dels Sindicats, situat al carrer annex on hi ha el conegut Teatre Bolxoi, desenes d’agents posaven ordre als milers de persones que s’anaven apropant al llarg del matí a aquest punt cèntric de la capital russa. Pocs minuts després de les dues del migdia, la Guàrdia d’Honor va carregar el taüt al cotxe fúnebre mentre centenars de ciutadans aplaudien al carrer i alguns deien el darrer adeu a Gorbatxov tot cridant “gràcies”.

La comitiva fúnebre llavors es va dirigir fins al Cementiri Novodévitxi, on hi ha les tombes de personalitats importants del país. Abans d’enterrar l’exdirigent soviètic al costat de la seva dona, Raïssa, es va oficiar un funeral religiós i posteriorment, just en el moment en què dipositaven el taüt a la tomba, una banda militar va interpretar l’himne de Rússia mentre membres de la Guàrdia d’Honor disparaven unes salves a l’aire amb fusells.

Al llarg de la tarda, un cop acabat l’enterrament, centenars de ciutadans es van apropar al cementiri per deixar-hi flors.

El president d’Hongria, Viktor Orbán, és l’únic dirigent internacional que va viatjar a Moscou per acomiadar Mikhaïl Gorbatxov. Va ser present al matí a la Casa dels Sindicats.

També van passar per la capella ardent personalitats vinculades a l’àmbit cultural del país, com ara la cantant Al·la Pugatxova, que va abandonar Rússia un cop va començar la guerra d’Ucraïna i ahir era a Moscou per retre homenatge a l’antic líder polític. Hi havia altres persones crítiques amb el govern de Putin, com ara Dmitri Muràtov, el director del diari Nóvaia Gazeta, el més crític amb el Kremlin. Tot i la presència de rostres coneguts contraris al president rus, Vladímir Putin, en cap moment es van llançar proclames polítiques.

Moscou redobla la pugna energètica amb Europa

Rússia ha tancat completament l’aixeta del gas a Europa. Ha executat l’amenaça anunciada divendres i no ha reprès el subministrament de gas a través del Nord Stream 1, suspès des del 31 d’agost per una suposada fuita d’oli. La Unió Europea considera l’argument una “fal·làcia” i l’empresa alemanya Siemens, fabricant de la turbina afectada per la suposada fuita, va dir que no és motiu per aturar el flux. Moscou redobla, així, la pugna amb el Vell Continent amb vista a l’hivern, just quan Occident impulsa mesures per posar topalls al preu del petroli i el gas rus. El gasoducte operava des de finals de juliol només al 20% de la seva capacitat, però encara podia contribuir a omplir les reserves de gas d’Europa.

D’altra banda, la central ucraïnesa de Zaporíjia, ocupada pels russos, va tornar ahir a quedar “desconnectada” de la xarxa elèctrica i ara depèn d’una línia de reserva, va dir ahir l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA), que hi té els experts.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.