Estats Units
Amazon perd l’intent per anul·lar unes històriques eleccions sindicals als EUA
La Junta Nacional de Relacions Laborals recomana rebutjar les al·legacions del gegant del comerç electrònic
L’empresa encara pot apel·lar i ja ha anunciat que té la intenció de fer-ho
Amazon ha perdut el seu primer intent per anul·lar una històrica elecció sindical als Estats Units d’Amèrica (EUA), després que la Junta Nacional de Relacions Laborals (NLRB) ha recomanat que es rebutgin les objeccions del gegant del comerç electrònic.
Segons recull aquest divendres la premsa local, l’NLRB ha conclòs que s’ha de mantenir la victòria sindical en un centre d’Amazon a Nova York, que ha resultat ser una fita històrica per al sindicalisme nord-americà contemporani.
Lisa Dunn, l’advocada de l’NLRB que presideix l’audiència, ha determinat que Amazon no ha pogut demostrar que els resultats d’aquesta votació han estat influïts de manera inapropiada, segons ha anunciat un portaveu.
La recomanació de Dunn es produeix després de setmanes de testimonis, en una audiència en la qual han participat advocats que representen Amazon i el Sindicat de Treballadors d’Amazon (ALU).
El gegant del comerç electrònic nord-americà té fins al 16 de setembre per apel·lar a les recomanacions de Dunn, que després seran escoltades per un director regional de l’NLRB. Finalment, serà el director regional el qui determinarà si demana una nova elecció sindical o valida els resultats.
“Si bé encara revisem la decisió, no estem d’acord amb la conclusió i tenim la intenció d’apel·lar”, ha avançat un portaveu d’Amazon en un comunicat.
El sindicat ha declarat en un comunicat que està satisfet amb les recomanacions de l’NLRB, però ha avisat que “això és només el començament d’una lluita molt més llarga”.
Primer centre amb sindicat
A l’abril, més de 2.600 treballadors del magatzem d’Amazon a Staten Island (Nova York), conegut com a JFK8, van votar per unir-se al Sindicat de Treballadors d’Amazon, i es van convertir així en el primer grup a votar a favor de sindicar-se en un dels centres d’Amazon als Estats Units.
L’empresa va intentar al maig d’anul·lar els resultats de les eleccions i va exposar 25 objeccions en la seva presentació. Va afirmar, per exemple, que els sindicalistes van intimidar els treballadors perquè hi votessin a favor.
Al maig, el president dels Estats Units, Joe Biden, es va reunir amb desenes de líders sindicals de grans empreses nord-americanes, com Starbucks i Amazon, als quals va manifestar que “inspirant un moviment de treballadors a tot el país que lluiten pel salari i les condicions que mereixen”.
Curiosament, han estat empreses que es diuen “progressistes”, com Amazon i Starbucks –que es vanta de tenir “socis, no empleats”– les que s’oposen amb més èmfasi a la sindicació dels seus treballadors.