Societat

El govern espanyol aprova la nova llei de l’avortament

El text inclou poder interrompre l’embaràs a partir dels 16 anys sense permís

Incorpora baixes per regles doloroses i el finançament públic de les pastilles anticonceptives d’última generació

El govern espanyol va aprovar ahir en el Consell de Ministres la reforma de la llei de l’avortament impulsada pel Ministeri d’Igualtat, que recupera el dret de les menors de 16 i 17 anys de poder avortar sense permís parental. A més, inclou les baixes per regles doloroses i el finançament públic de les pastilles anticonceptives d’última generació.

La llei, que es va dur al Consell de Ministres sense esperar l’informe preceptiu del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), inicia ara la tramitació al Congrés dels Diputats. I, si tot va bé, ja que té el suport dels grups de la investidura, podria quedar definitivament aprovada abans d’acabar l’any.

La normativa manté els terminis que hi ha en vigor actualment i que són que la dona pot avortar lliurement fins a la setmana 14 de la gestació; fins a les 22 setmanes hi ha marge per fer-ho si hi ha risc greu per a la vida o la salut de la dona o anomalies del fetus, i a partir de la setmana 22, es pot avortar sense límits si el fetus té una malaltia extremadament greu, incurable o incompatible amb la vida.

La novetat, que és el que ha aixecat les crítiques de la dreta i l’extrema dreta, és que a partir dels 16 anys es podrà avortar sense consentiment dels progenitors, un dret que el PP va eliminar el 2015.

A més, la normativa suprimeix els tres dies obligatoris de reflexió per interrompre l’embaràs i pretén garantir que la intervenció es pugui fer a la sanitat pública en centres pròxims al domicili de les dones. La llei inclou una baixa incapacitant per avortament i la provisió d’assistència a les dones que s’hi sotmetin, així com la garantia de la interrupció de l’embaràs a la sanitat pública amb èmfasi en la proximitat al domicili de les dones.

Objecció de consciència

La norma reconeix l’objecció de consciència dels professionals sanitaris que no vulguin practicar avortaments com a dret individual i ho regula com es fa en la llei de l’eutanàsia per garantir que sempre hi haurà personal disponible per fer aquesta mena d’intervenció. La declaració d’objector serà d’aplicació tant a la sanitat pública com a la privada. A més, les pastilles anticonceptives d’última generació seran finançades públicament i tornaran a estar cobertes per la Seguretat Social. L’anterior executiu del PP va retirar el 2013 del catàleg cobert per l’Estat la gran majoria de pastilles anticonceptives orals més modernes. També es promouran els mètodes d’anticoncepció masculina.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, va destacar que amb aquesta llei la ciutadania guanya drets. “El país feminista que ja som s’està obrint pas amb fermesa en l’arquitectura de l’Estat en el moment en què més ho necessitem”, va afirmar, i va recordar l’aprovació al Congrés dels Diputats la setmana passada de la llei del “només sí és sí”, que estableix que tot acte sexual sense consentiment serà considerat una agressió.

Incapacitat temporal

La reforma inclou per primer cop les baixes per regles molt doloroses i incapacitants. Serà en forma d’incapacitat temporal sense límit de dies i assumida per l’Estat des del primer. No serà necessari tenir dies previs de cotització com passa en altres incapacitats. La incapacitat temporal per menstruació es donarà per quadres mèdics que derivin en regles incapacitants, per exemple, vinculats a malalties com ara l’endometriosi o els ovaris poliquístics. El text també incorpora la baixa prèvia al part des de la setmana 39 de gestació, que no consumirà cap dia del permís de maternitat.

Pobresa menstrual

La reforma de la llei de l’avortament també tracta la coneguda com a pobresa menstrual. En aquest sentit, el text preveu el repartiment gratuït a instituts, presons, centres cívics o organismes públics de productes de salut menstrual com ara tampons, compreses o copes menstruals per posar fi a la pobresa menstrual. Els centres educatius, de salut o penitenciaris repartiran gratuïtament mètodes de barrera anticonceptius vinculats a campanyes d’educació sexual.

El text també fa èmfasi en la formació en educació sexual i menstrual, que serà integral i donarà protagonisme al consentiment i les relacions basades en el bon tracte. L’educació sexual serà present de manera obligatòria en totes les etapes des de la primera infància perquè els menors comencin a conèixer millor els seus cossos, perquè les relacions es basin en el consentiment i per prevenir malalties de transmissió sexual. Pel que fa a l’educació menstrual, el text diu que ha de tractar-se de manera “integral” a les aules per intentar combatre “els mites, prejudicis i estereotips de gènere al voltant de l’estigma menstrual”.

La nova llei reconeix, a més, la gestació amb ventres de lloguer com una forma de violència contra les dones i prohibeix la publicitat de les empreses d’intermediació.

LES FRASES

El dret a decidir sobre el nostre cos és part del dret a la salut i la porta d’entrada per a l’exercici de molts altres drets
Un dels pilars de la llei de l’avortament és que la xarxa pública d’hospitals sigui la referència
Eliminem el retrocés en drets que el PP havia implementat
Irene Montero
MINISTRA ESPANYOLA D’IGUALTAT
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.