Política

Brussel·les es prepara per intervenir el mercat elèctric

Els ministres d’Energia es reuneixen de manera extraordinària la setmana que ve per abordar l’escalada de preus

La CE ultima la proposta de reforma estructural del mercat davant la pressió de cada cop més països

“Hem d’arreglar el mercat elèctric.” Amb aquestes paraules va expressar el ministre d’Indústria de la República Txeca, Jozef Sikela, la necessitat que la UE engegui ara sí els motors per accelerar la reforma del mercat elèctric per frenar l’escalada dels preus.

Amb Europa en xifres rècord pel que fa al preu de l’electricitat, cada cop són més els països que reclamen mesures a escala europeua contra l’increment del preu de l’electricitat i la pressió sembla que està tenint efecte. La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, va anunciar ahir que l’executiu comunitari prepara una “intervenció d’urgència” per frenar l’escalada dels preus. “L’augment vertiginós dels preus de l’electricitat està posant de manifest les limitacions de l’actual disseny del mercat elèctric, que va ser dissenyat per a unes altres circumstàncies”, va dir a la cimera Estratègica de Bled, a Eslovènia.

La crisi pels preus de l’energia ja fa gairebé un any que dura, però no ha estat fins fa unes setmanes que la CE s’ha mostrat més receptiva a les demandes d’alguns països, entre els quals Espanya, Portugal i Itàlia, de reformar el mercat elèctric. Fins ara, l’executiu comunitari era reticent a grans intervencions en el mercat perquè confiava que l’alça dels preus fos transitòria. Ara bé, la crisi, agreujada per la guerra d’Ucraïna, es manté i obliga Brussel·les a moure fitxa.

A banda de la reforma del mercat elèctric, països com Àustria i Bèlgica demanen limitar el preu del gas per abaratir la factura de la llum, tal com ja van aconseguir Espanya i Portugal amb l’excepció ibèrica. Precisament, entre les mesures que hi ha sobre la taula podria haver-hi la de desvincular el preu de l’electricitat i el gas. El canceller austríac, Karl Nehammer: “Hem d’aturar d’una vegada la bogeria que s’està produint en els mercats energètics. I això només es pot fer amb una solució europea. El mercat no es regularà per ell mateix en la seva forma actual.”

Mentre la CE ultima la proposta per intervenir d’emergència i reformar el mercat elèctric, els ministres europeus d’Energia es reuniran el dia 9 per abordar l’escalada dels preus. “La solució en l’àmbit de la UE és de lluny la millor que tenim”, va assegurar el ministre d’Indústria txec. Poc després, el canceller alemany, Olaf Scholz, va donar el vistiplau a la reforma del mercat elèctric en el que és un pas important perquè pugui tirar endavant. Fins ara reticent a la intervenció, Scholz va afirmar que cal una “acció ràpida” per revisar el disseny actual.

Si fa un any la reforma del mercat elèctric semblava impossible malgrat l’augment dels preus, la crisi energètica provocada per la guerra d’Ucraïna va obrir la porta a fer-la factible. Ara, el discurs de Brussel·les ha basculat i la contundència de les paraules de Von der Leyen dibuixen un escenari en què és cada cop més urgent.

LES FRASES

La solució en l’àmbit de la UE és de lluny la millor que tenim
Jozef Sikela
ministre d’Indústria de la República Txeca
Hem d’aturar la bogeria que s’està produint en els mercats energètics
Karl Nehammer
canceller austríac

Polònia critica França i Alemanya

En plena crisi per les conseqüències de la guerra d’Ucraïna, Polònia retreu a França i Alemanya la seva política energètica i empresarial. “Durant molt de temps, el gas barat rus ha estat el valor més important per a molts països, no per a França, però sí per a molts dels nostres veïns. El preu real del gas és l’espasa que cau sobre Ucraïna.” Ho va assegurar ahir el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, en una trobada a París amb emprenedors organitzada per la patronal francesa.

Morawiecki va acusar Alemanya d’haver tingut una política energètica molt depenent del “gas barat” de Rússia i va expressar els mateixos retrets contra la classe empresarial francesa per haver apostat pel mercat rus. “És cada cop més evident que l’eix d’expansió dels negocis de les empreses franceses en els últims anys no ha complert les expectatives”, va dir tot criticant les inversions de companyies franceses a Rússia. Segons el primer ministre polonès, la dependència de Rússia, ja sigui energètica en el cas d’Alemanya o empresarial en el de França, posa en perill la “prosperitat i seguretat europea”. “Deixar una addició sempre és dolorós, però si volem llibertat, seguretat i prosperitat, hem de posar fi a la dependència russa”, va remarcar Morawiecki en el que és un nou enfrontament de Varsòvia amb Berlín i París.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.