Societat

“Alexa, ajuda’m a estalviar llum”

La domòtica entra amb força a les llars: un terç dels catalans ja n’utilitza algun giny

Els assistents virtuals se centren cada cop més en la “intel·ligència ambiental”

Al contrari que altres innovacions tecnològiques que han fet figa, com ara les ulleres de Google que en algun moment va semblar que tothom acabaria duent, les cases connectades ja són aquí. La domòtica ha anat guanyant terreny els últims anys, impulsada per la proliferació d’electrodomèstics i tota mena de ginys connectats a internet per tal de ser controlats de manera més senzilla, còmoda i eficient. I les llars catalanes són especialment receptives a aquestes innovacions, d’acord amb les enquestes de mercat que es mouen dins el sector tecnològic. Una de les últimes que s’han fet públiques, encarregada per Amazon, indica que un 34% de les cases catalanes ja disposen d’algun element domòtic, mentre que un altre 16% té previst connectar-ne algun durant els pròxims mesos. Altres enquestes, per ara confidencials, donen valors encara més alts. Així doncs, la domòtica és una realitat que aporta beneficis clars i que s’està estenent a mesura que l’oferta de dispositius augmenta, amb preus més baixos i un ús més senzill.

“És cert que Catalunya és un dels territoris on més s’aprecia la implantació de la llar digital. I, a més, la predisposició per entrar en aquest camp és el doble que la d’altres zones de l’Estat”, confirma Andrés Pazos, responsable de desenvolupament de negoci d’Alexa a Espanya. Justament, l’assistent virtual d’Amazon ha estat una peça clau per impulsar aquesta digitalització. Inicialment, les solucions domòtiques més avançades i integrals requerien una centraleta que s’havia de connectar físicament al router i es gestionaven des d’una aplicació pròpia. Ara, per evitar complicacions, una bona opció és apostar per un altaveu intel·ligent amb capacitat per connectar-hi i gestionar els aparells de la casa. Hi ha diversos models Echo que ho permeten, i Alexa els manejarà per nosaltres, parlant-hi si som a prop o fins i tot des de fora de casa, per l’aplicació. Actualment, segons Amazon, hi ha una gamma de més de 100.000 dispositius de llar connectada de 9.500 marques diferents que són compatibles amb Alexa.

“Als noranta la domòtica era una opció per a cases de luxe. Els altaveus intel·ligents amb Alexa estan ajudant a democratitzar-ne l’ús. Són un primer dispositiu per centralitzar molts serveis i organitzar la casa a la mida de cadascú”, explica Pazos. De fet, la tendència és tan evident que l’últim model de la marca, l’Echo Show 15, ja disposa en la seva gran pantalla d’un espai per controlar els aparells connectats de la casa. Els números de la companyia també avalen aquesta transformació: l’últim any, els usuaris d’Alexa a l’Estat han augmentan un 90%, i una tercera part tenen diversos altaveus connectats a casa.

Un dels avantatges d’enllaçar la domòtica de la casa amb Alexa és que es poden establir rutines (programació de diverses accions activades amb un únic comandament) que ajuden molt en el dia a dia. Per exemple, es pot fer que en dir-li “buenos días” –l’absència del català entre els idiomes disponibles continua sent un greu dèficit– s’aixequin les persianes i s’encengui la cafetera mentre l’altaveu anuncia la previsió meteorològica i l’agenda de la jornada.

L’eficiència, el pròxim pas

El pròxim repte que afronten els desenvolupadors d’Alexa és que ara faci un pas més enllà i adquireixi “certa consciència mediambiental” i sigui més proactiva en aquest sentit. Combinant tota la informació de què disposa, podria jugar amb termòstats, persianes i altres elements en funció del clima, o demanar-te si t’has deixat algun llum encès si no quadra amb els teus patrons d’ús habitual. De moment, però, si demanem a Alexa que ens ajudi a estalviar llum, ens recomana que revisem si podem abaixar la potència contractada, que no està pas malament.

LA FRASE

Abans la domòtica era una opció de luxe, però Alexa n’està democratitzant l’ús per preu i facilitat
Andrés Pazos
responsable de negoci d’Alexa a l’estat

LA XIFRA

690
milions de peticions
relacionades amb la llar digital han fet a Alexa els usuaris de l’Estat durant l’últim any.

La seguretat de la llar, l’aspecte més valorat pels usuaris catalans

Segons una enquesta d’Ipsos a consumidors catalans, la seguretat i la vigilància de la llar figuren entre els grans avantatges relacionats amb la domòtica, juntament amb la comoditat. Un 51% dels usuaris se senten més protegits tenint una llar connectada. I no resulta gaire complicat, perquè es poden trobar videocàmeres com la Blink per poc més de 20 euros.

Els endolls i els llums connectats són els primers dispositius que entren a les cases intel·ligents

Aquests dos elements s’han generalitzat tant que la tipologia i la gamma de preus són molt variats. A més de l’estalvi energètic, també són especialment útils per simular presència quan no som a casa. Normalment funcionen amb aplicacions pròpies, però és recomanable que siguin compatibles amb els assistents de veu per facilitar-ne l’ús.

La compatibilitat, un factor a tenir molt en compte

Cada cop més electrodomèstics se sumen a la interconnexió domòtica. Els últims models de l’aspiradora Roomba netegen quan detecten que marxem de casa i es poden dirigir demanant a Alexa o Siri que la faci netejar “sota la taula“ o “a l’habitació dels nens”.

Els més valents fins i tot disposen d’un pany digital

Els tendals, el menjador del gat, les persianes, el sistema de rec... qualsevol element de la casa ja es pot connectar a la xarxa i utilitzar remotament. Els més agosarats també tenen intèrfons i panys digitals per si cal obrir la casa des del mòbil quan no hi som. Lògicament, també tenen càmeres de seguretat.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.