Economia

Estats Units

Un antic executiu de Twitter denuncia greus problemes de ciberseguretat a la xarxa

L’excap de seguretat assegura que l’empresa no té capacitat ni interès per determinar la xifra de ‘bots’

Alerta que un o més empleats poden estar treballant per a serveis d’intel·ligència estrangers

Twitter té greus problemes de ciberseguretat, ha mentit a les autoritats sobre ells i no té ni la capacitat ni l’interès per determinar el nombre de comptes falsos que hi ha a la xarxa social, segons ha denunciat un antic executiu de la companyia nord-americana.

Peiter Mudge Zatko, excap de seguretat de Twitter, ho relata en un informe lliurat el mes passat al Congrés dels Estats Units d’Amèrica (EUA) i a diverses agències federals, el contingut del qual HA ESTAT divulgat aquest dimarts pel diari The Washington Post i la cadena CNN.

Segons aquests mitjans, la informació interna compartida per Zatko descriu una empresa amb importants problemes de gestió, que entre altres vulnerabilitats permet que massa empleats accedeixin als seus controls centrals i a informació sensible sense la supervisió adequada. L’exdirectiu de Twitter assegura que executius de l’empresa han mentit a accionistes i reguladors sobre les importants deficiències de seguretat de la xarxa social.

A més, alerta que un o més empleats poden estar treballant per a serveis d’intel·ligència estrangers.

La queixa assenyala que a la companyia s’han detectat “deficiències atroces, negligència, ignorància deliberada i amenaces a la seguretat nacional i la democràcia”.

Zatko també alerta que Twitter no esborra adequadament les dades d’usuaris que cancel·len els seus comptes, en alguns casos perquè ha perdut la informació, i que ha enganyat als reguladors al respecte.

El seu informe fa referència a la qüestió dels bots que poblen la xarxa social i que estan al centre del judici que enfrontarà Twitter i el multimilionari Elon Musk, després que aquest decidís cancel·lar la compra de l’empresa, en part perquè creu que no ha dit la veritat sobre el nombre de comptes falsos.

Segons l’exexecutiu, Twitter no té els recursos necessaris per conèixer realment el nombre de bots i els seus principals responsables tampoc estan interessats a obtenir-lo.

Zatko va treballar en la companyia entre el novembre 2020 i el gener d’enguany, quan va ser acomiadat.

En resposta a preguntes de CNN sobre les denúncies presentades, un portaveu de Twitter ha explicat que Zatko va perdre el seu lloc de treball per “un lideratge poc efectiu i per un acompliment pobre” en les seves tasques.

“El que hem vist fins ara és una falsa narrativa sobre Twitter i les nostres pràctiques de privacitat i seguretat de dades que està plena d’inconsistències i imprecisions, i que manca de context important”, ha dit l’empresa.

“Les acusacions del senyor Zatko i el moment oportunista semblen estar dissenyats per captar l’atenció i perjudicar Twitter, els seus clients i els seus accionistes”, ha insistit el portaveu.

Les denúncies arriben en un moment molt delicat per a l’empresa tecnològica, que aquest any va acceptar l’oferta d’Elon Musk per adquirir la companyia per 44.000 milions de dòlars, i que ara lluita perquè l’operació es tanqui segons els termes acordats.

Twitter ha demandat l’empresari d’origen sud-africà després que aquest anunciés al juliol la seva intenció d’anul·lar la compra. Està previst que el cas vagi a judici a l’octubre.

Però segons Whistleblower Aid, una organització que ajuda els qui tramiten denúncies internes i que dona suport a Zatko, l’excap de seguretat de Twitter no ha estat en contacte amb Musk i ha començat aquest procés abans que es conegués que el multimilionari volia comprar amb l’empresa.

No obstant, els advocats de Musk ja han demanat informació de Zatko amb l’objectiu de poder utilitzar-la en el judici contra Twitter, segons la CNN.