Sánchez confia en ERC per al decret d’estalvi energètic
La reticència del PP a votar el pla que inclou el límit de 27 graus i l’apagament nocturn dels aparadors ho deixa tot en mans de Rufián o decaurà
Municipis del Bages són declarats zona catastròfica
Tot i que el decret d’estalvi energètic va ser presentat en el Consell de Ministres de l’1 d’agost i fa 20 dies que està en vigor, el govern de Pedro Sánchez se la juga demà amb la necessària convalidació al Congrés d’aquest pla, que limita la refrigeració a 27 graus en comerços i edificis durant l’estiu (i la calefacció a 19 graus a l’hivern) i que imposa que els aparadors s’apaguin a les deu de la nit. Amb el PP tancat en banda a votar el decret i fins i tot deixant via lliure a les comunitats on governa per portar-lo al Tribunal Constitucional, com ho vol fer la de Madrid, el govern de Sánchez confia en ERC i la resta de socis d’investidura per salvar-lo i no arrencar el nou curs polític amb una derrota parlamentària que el faci avergonyir davant de la UE. El Consell de Ministres també va aprovar ahir la declaració de zona catastròfica –ara dita zona afectada greument per emergència de protecció civil– dels municipis del Bages del Pont de Vilomara i Rocafort i de Manresa, afectats pel foc aquest estiu.
La convalidació del pla d’estalvi energètic recollit en el Reial decret 14/2022 és només una de les sis votacions decisives que Sánchez afronta demà sense tenir els vots lligats, ja que s’hi sumen dos decrets més (el de la cotització dels autònoms i el de la prevenció dels incendis) i tres lleis (la del només sí és sí, que va ser retornada pel Senat pel filibusterisme del PP de votar una esmena de Junts; la llei de ciència, i la llei concursal). Es tracta d’una jornada que mesurarà la salut del govern a l’hora de seduir els socis i que té uns peatges maquiavèl·lics, ja que, en el decret d’estalvi energètic, La Moncloa hi ha inclòs punts que no hi tenen res a veure com ara una modificació del pressupost del 2021 per facilitar el rescat de les autopistes radials de Madrid (R3, R5 o M12) que van ser un desastre econòmic d’Esperanza Aguirre i que ara pagaran tots els contribuents (també els catalans) amb compensacions a ACS, OHL i Abertis. La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, denuncia que convertir els decrets en una “macedònia de propostes” és la “pràctica habitual” del PSOE i Podem. “Una modificació legal per facilitar el pagament de les radials de Madrid no té res a veure amb mesures energètiques, i hi ha també una partida de 1.360 milions al sector elèctric sense especificar d’on surt i a on va”, avisa Nogueras. A l’hora de posar pressió a ERC, Junts alerta també del Decret 15/2022 sobre incendis forestals que “fulmina les competències” catalanes perquè centralitza els plans de resposta. “Suposo que cap partit català votarà a favor de canviar el pla InfoCat pel pla InfoÑ, perquè, si això s’aprova, tot haurà de passar per Madrid”, avisa Nogueras.
Tant els ministres com els negociadors del PSOE centren la interlocució en ERC (que guarda silenci), el PNB i Bildu –amb neguit perquè algun interlocutor no respon a les trucades per les vacances–, però això no vol dir que La Moncloa exculpi el PP per no votar el pla. “Que Feijóo vagi a Atocha o a Sants i digui al treballador que si fos per ell no tindria l’abonament de transport gratuït”, va etzibar la ministra portaveu, Isabel Rodríguez.
LES FRASES
L’Agència de Salut neix i busca seu
Tot i que les competències de Sanitat estan transferides a les comunitats, el Consell de Ministres va aprovar ahir la creació de l’Agència Estatal de Salut, que tindrà la funció de coordinació davant futures emergències sanitàries. “La pandèmia ens ha deixat moltes lliçons”, va advertir la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que pretén“ampliar i enfortir les capacitats del sistema de salut de manera coordinada”.
L’Agència Estatal de Salut no té encara seu però ja sap que no s’ubicarà a Madrid, i això enfurisma el govern d’Isabel Díaz Ayuso, que hi veu la prova de “l’odi de Sánchez als madrilenys”.