Unió Europea
Europa pateix la pitjor sequera en 500 anys
El 47 % dels països es troben en una “situació preocupant” i el 17 % en “alerta” per la manca d’aigua
Les ones de perill d’incendi s’estenen “a tota la UE”
El 47 % de la Unió Europea (UE) es troba en una “situació preocupant” i el 17 % en “alerta” per la pitjor sequera que ha conegut el territori de la UE en els últims 500 anys, segons dades publicades aquest dimarts pel Centre Comú d’Investigació (JRC) de la Comissió Europea (CE).
“El 47% de la UE continua en situació preocupant, la qual cosa significa que les precipitacions han sigut menors de l’habitual i la humitat del sòl és deficitària, i el 17 % de la UE està en alerta”, assenyala en un comunicat l’executiu comunitari.
En total, el 64 % d’Europa “es troba en situació d’advertència o alerta”, i les zones de perill d’incendi s’estenen “a tota la UE”, afegeix la CE. La Comissió preveu que “a la regió euromediterrània occidental es donin condicions més càlides i seques de l’habitual en els pròxims mesos, fins al novembre del 2022”.
Segons els experts del Centre Comú de Recerca, l’actual sequera “sembla ser la pitjor des d’almenys 500 anys”, si bé les dades preliminars s’hauran de consolidar al final de la temporada d’estiu a l’hemisferi nord.
L’estrès hídric i la calor empitjoren “significativament les perspectives negatives anteriors sobre els rendiments dels cultius d’estiu” i afecten la generació hidroelèctrica i els sistemes de refrigeració d’altres centrals i el transport fluvial, afegeix la nota. La Comissió Europea preveu que el rendiment del blat de moro en gra, la soja i el gira-sol a la UE cauran respectivament un 16, 15 i 12 % respecte de la mitjana dels últims cinc anys.
L’informe d’agost del JRC detalla que l’aigua emmagatzemada als embassaments espanyols se situa “al voltant del 58 % de la mitjana d’una dècada per al període”, tot i que en algunes regions del sud, com Andalusia i Extremadura, s’estima que estan “al voltant del 30 % dels nivells mitjans de 10 anys”.
Aquesta situació fa que les condicions siguin també “extremadament favorables per als incendis forestals”. El risc d’incendis forestals “és d’alt a extrem en la major part” de Portugal, on l’energia hidroelèctrica emmagatzemada als embassaments és menys de la meitat de la mitjana dels cinc anys anteriors i al voltant del 25 % dels embassaments podrien no satisfer les necessitats de reg, apunta aquesta agència comunitària.
Als Països Baixos la falta d’aigua ha afectat la navegació comercial i ha obligat a reduir “la càrrega dels vaixells afecta el transport de carbó i petroli”. També té incidència en l’estabilitat dels dics i ha agreujat els problemes d’intrusió de l’aigua de mar