Economia

Creix la venda de pisos, que pugen de preu

La compravenda avança un 3,4% a Catalunya, amb un encariment de l’1,5%

La compravenda d’habitatges va créixer un 3,4% a Catalunya en el segon trimestre d’enguany respecte als tres primers mesos de l’exercici. En total, segons l’estadística registral immobiliària del Col·legi de Registradors, entre abril i juny es van formalitzar 26.038 operacions, la major part de les quals, 21.791, van correspondre a compravenda d’habitatges de segona mà, que van augmentar un 4,9%. Alhora, la compra d’obra nova, amb 4.247 transaccions, va retrocedir un 3,7% intertrimestral.

Paral·lelament, el preu dels habitatges va augmentar un 1,5% en el segon trimestre, fins als 2.427 euros per metre quadrat de mitjana. En el rànquing estatal, Catalunya es va mantenir entre les comunitats amb un preu més elevat, només darrere de les Illes Balears, Madrid i el País Basc. Pel que fa al dinamisme del mercat, Catalunya es va situar com el segon territori amb més compravendes, només superada per Andalusia, on es van registrar 33.186 operacions.

En el conjunt de l’Estat, les xifres acumulades dels últims dotze mesos indiquen 626.345 compravendes inscrites, la xifra més alta des del tercer trimestre del 2008.

Aquesta tendència, segons els experts, pot respondre a un avançament de les transaccions programades, davant la perspectiva de noves pujades dels tipus d’interès, que encariran el preu del diner i que, per tant, enduriran les condicions hipotecàries.

Rècord d’estrangers al mercat

Pel que fa a la compra d’habitatges per part d’estrangers, els registradors destaquen que durant el segon trimestre la demanda d’aquest mercat va assolir el seu nivell màxim dels últims deu anys. Així, la compravenda per part de ciutadans de fora de l’Estat va suposar un 14,7% del total d’operacions. D’aquesta manera s’acumulen cinc trimestres consecutius de creixement d’aquest tipus de compradors. Els primers interessats van ser els britànics, amb un 9,7% de les operacions signades per estrangers, seguits de prop pels alemanys, amb un 9,1%. A continuació, els francesos (6,6%), els marroquins (4,9%), els belgues (4,9%) i els romanesos (4,5%).

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.