Economia

La inflació marca un nou rècord a la zona euro al juliol

La taxa interanual va augmentar tres dècimes respecte al juny i es va situar en el 8,9%

L’energia és el que més es va encarir, tot i que el preu es va mantenir per sota de l’increment del mes anterior

La inflació interanual a la zona euro va augmentar tres dècimes al juliol amb relació al juny i es va situar en el 8,9%, contra el 2,2% registrat un any abans, segons ha informat avui l’oficina d’estadística comunitària Eurostat. Aquest avanç interanual del 8,9% coincideix amb la dada preliminar avançada per Eurostat a finals de juliol, la qual cosa confirma una taxa d’inflació rècord a la zona euro.

El factor que més va contribuir a elevar els preus al juliol va ser l’energia, que va avançar 4,02 punts percentuals tot i que es va situar lleugerament per sota de l’increment de 4,19 punts marcat al juny. El van seguir l’alimentació, l’alcohol i el tabac (2,08 punts), els serveis (+1,6 punts) i la resta de béns industrials (1,16 punts), amb alces respecte al juny en totes aquestes categories. En l’últim any, els preus de l’energia han augmentat un 39,6% i els aliments frescos s’han encarit un 11,1%.

En el conjunt de la Unió Europea l’alça interanual de preus va arribar al 9,8% al juliol, contra el 9,6% del juny, mentre que al juliol del 2021 se situava en el 2,5%, segons ha precisat l’Eurostat en un comunicat. Les taxes d’inflació més moderades les van registrar França i Malta, totes dues amb un 6,8%, i Finlàndia, amb un 8%. Els increments interanuals de preus més notables se’ls van anotar els països bàltics, amb Estònia al capdavant (23,2%), seguida de Letònia (21,3%) i Lituània (20,9%). Amb relació al juny d’aquest any, la inflació interanual es va reduir a Bèlgica (passant del 10,5 al 10,4%), Grècia (de l’11,6 al 11,3%), Itàlia (del 8,5 al 8,4%), Luxemburg (del 10,3 al 9,3%), Finlàndia (del 8,1 al 8%) i Suècia (del 8,9 al 8,3%). Els preus al juliol es van mantenir estables respecte al juny a Irlanda (9,6%), Polònia (14,2%) i Romania (13%), mentre que va augmentar als divuit països restants de la UE. La dada per a l’Estat espanyol va ser del 10,7% al juliol, contra el 10% del juny i el 2,9% registrat el juliol del 2021.

Tendència global

La inflació no només afecta la zona euro, sinó que és una tendència global, amb les taxes més elevades dels últims 40 anys. El Banc Central Europeu (BCE) ja va apujar un 0,5% els tipus d’interès per primer cop en més d’una dècada el juliol passat i la Reserva Federal dels Estats Units va aprovar el mateix mes un augment del 0,75% dels tipus d’interès per segona vegada consecutiva, totes dues mesures preses per intentar fer front a la inflació. Dimecres l’Oficina Nacional d’Estadística britànica va fer públic que els preus es van disparar al juliol per sobre del 10%, el quart cop en 70 anys.

LA XIFRA

40
anys fa que la inflació no havia assolit taxes tan elevades com les actuals.

Nova vaga de trens al Regne Unit

Amb la inflació disparada al Regne Unit per sobre del 10%, una vaga de més de 45.000 treballadors ferroviaris va deixar ahir pràcticament paralitzada la xarxa de trens del país, en protesta per exigir pujades salarials d’acord amb l’increment del cost de la vida. És la sisena vaga del sector des del juny i dissabte el sector es tornarà a aturar. A més dels treballadors de 14 companyies de trens, també fan vaga milers d’empleats de l’operador Network Rail, responsable de les vies i la senyalització.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.