Alerta màxima per risc d’incendi
Els Agents Rurals activen el nivell 3 del pla Alfa a 249 municipis, inclosa Barcelona
Es tanca l’accés a vuit massissos i es prohibeixen activitats que comportin perill
Avui s’espera la pitjor combinació possible pel que fa al risc de focs
Els Agents Rurals van activar, la mitjanit passada, per quart cop aquest estiu, el nivell 3 del pla Alfa, l’alerta màxima del pla que defineix les actuacions de vigilància i prevenció d’incendis forestals. Amb una peculiaritat que el distingeix dels anteriors: l’àrea de màxima alerta per risc d’incendi forestal inclou Barcelona i l’àrea metropolitana, fet que comporta que les restriccions establertes afectaran molta més població que en els casos precedents. S’ha activat el nivell de màxima alerta a 249 municipis de 23 comarques, la majoria a les demarcacions de Barcelona i Tarragona. Un nombre similar de comarques estan en el nivell 2 d’alerta, i només les més properes al Pirineu, excepte el Pallars Sobirà, estan exemptes de risc. A la llista hi apareixen comarques com el Barcelonès, el Vallès Occidental i el Tarragonès, i d’altres com la Terra Alta, el Priorat i la Conca de Barberà. A més, es prohibeix l’accés a vuit massissos: Montsant, Montserrat, Garraf-Foix, Sant Llorenç del Munt i l’Obac, Montmell, Prades, Tivissa-Vandellòs, i Cardó-Boix. L’última alerta amb nivell 3, del 20 de juliol passat, va afectar 357 poblacions. “Però ara afecta l’àrea més poblada de Catalunya, mentre que en l’anterior van entrar municipis de l’interior de Lleida i Tarragona”, molt menys poblades. Així ho explicava ahir l’inspector en cap del Cos d’Agents Rurals, Antoni Mur, que va recordar que, per evitar el risc d’incendi forestal, es prohibeixen totes les activitats que el poden originar, així com els treballs forestals i la pràctica de la caça. “Activitats com l’ús de serres radials, de fogonets per cuinar, castells de focs...”, va exemplificar Mur. Es prohibeix encendre foc en terrenys forestals o a menys de 500 metres dels boscos, incloent les barbacoes de les àrees de lleure. També la realització de treballs forestals i d’activitats agrícoles que puguin generar risc de foc. També es restringeix la pràctica d’activitats esportives en el medi natural, i no es permet l’accés als massissos ni a peu ni amb vehicle. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va suspendre ahir 863 autoritzacions que s’havien concedit per l’alerta.
Vent sec de Castella
En un principi s’havia previst activar el nivell 3 del pla Alfa per a 44 municipis de la Noguera, les Garrigues, el Priorat, la Ribera d’Ebre, el Segrià i la Terra Alta, a més del tancament dels accessos al Parc Natural de la Serra de Montsant, a Tarragona. Al migdia, però, i vistes les prediccions meteorològiques, es va decidir ampliar l’alerta màxima als 249 municipis de 23 comarques. Per a avui s’espera la pitjor combinació possible pel que fa al risc d’incendis: alta temperatura, baixa humitat i tempestes elèctriques amb poca aigua, sumada a una vegetació seca per la falta de pluges. Ha entrat a Catalunya una massa d’aire calent per ponent, provinent de la Meseta castellana. No és un vent que hagi de bufar a alta velocitat, però sí que resseca molt l’ambient i fa pujar la temperatura i baixar la humitat. A més, la previsió és que arribi fins al litoral de Tarragona i Barcelona, una situació que no és habitual i que amoïna els Agents Rurals. “Un nivell 3 al litoral no és gaire habitual”, assenyala l’inspector en cap del cos. “Al litoral normalment hi ha marinada, el vent que arriba del mar i que manté la humitat alta. Ara, en canvi, ens entra una massa d’aire calent de la Península fins a la costa, i això és preocupant. A 33 graus i una humitat del 80% no hi ha incendis”, explica. La humitat al litoral podria caure al 30%, fet que tindrà com a efecte positiu la manca de xafogor tot i l’alta temperatura. El risc d’incendi s’agreuja per la previsió de tempestes elèctriques cap al vespre. Les caigudes de llamps podrien provocar un incendi en una zona de vegetació seca, com ha passat en incendis recents.
Tot i que el vent entrarà per ponent, a la comarca del Segrià està activat el nivell 2, i no pas el 3, perquè hi ha molt camp de cereal que ja s’ha recollit. A la Noguera, en canvi, sí que s’ha activat l’alerta màxima perquè a la comarca no han arribat les tempestes dels últims dies. Amb aquest escenari, els Agents Rurals insisteixen més que mai en la necessitat que la població tingui cura i no posi el bosc en risc –el 90% dels incendis forestals són per causa humana–. “Normalment la gent acata les restriccions, està molt conscienciada del perill d’incendis forestals. Si algú incompleix les restriccions, com els accessos a les zones tancades, acostumen a ser estrangers per desconeixement. I tenim casos molt anecdòtics de persones irresponsables”, assenyala Mur. L’inspector en cap destaca “la gran ajuda” que aporten els 9.000 voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal per la tasca de vigilància que fan.
Aquest escenari complex hauria de desaparèixer, si es compleixen les prediccions meteorològiques, demà. L’alerta estarà activa fins diumenge a la nit, i si l’escenari és positiu, es desactivarà dilluns, quan es preveu una normalització de les temperatures.
Manresa suspèn el correaigua
Rosa M. BravoManresa no tindrà el correaigua, que des de fa més de tres dècades dona el tret de sortida a la festa major del municipi, a causa de la sequera persistent. L’acte festiu, que s’havia de celebrar el 20 d’agost, requereix una gran quantitat d’aigua, i la ciutat està en prealerta per la sequera. La sequera també es deixa notar a Passanant i Belltall, a la Conca de Barberà, on l’Ajuntament tallarà el subministrament d’aigua als domicilis de les set de la tarda a les set del matí. Des del 2 d’agost el municipi s’abasteix amb camions cisterna, però l’increment de població impedeix donar el servei de manera continuada. D’altra banda, la Generalitat ha començat a instal·lar tres bombes al pantà de Riudecanyes per donar servei als regadius de la zona, a causa de la situació crítica del pantà de Siurana.