Medi ambient

brasil

La desforestació de l’Amazònia brasilera va arribar a màxims al juliol

Els ecologistes acusen Bolsonaro de manca de control per frenar la mineria il·legal i el comerç il·lícit de fusta

La desforestació de l’Amazònia brasilera va créixer un 32% al juliol, enfront de juny, amb 1.486 quilòmetres quadrats de vegetació nativa devastada, la pèrdua més gran de selva registrada des de gener d’enguany, segons ha informat aquest divendres el govern.

Malgrat que la desforestació al juliol es va mantenir pràcticament estable amb la del mateix mes de l’any passat (-0,7%), l’àrea perduda entre agost de 2021 i juliol d’enguany, període de referència per al mesurament anual de la devastació al Brasil, va anar de 8.590 quilòmetres quadrats.

Les dades corresponen al mesurament de la desforestació que realitza mensualment l’Institut Nacional de Perquisicions Espacials (Inpe) a partir de l’anàlisi d’imatges de satèl·lit.

Malgrat tractar-se d’una estimació, la xifra ja mostra que la desforestació de la selva se situarà en la mitjana dels últims tres anys, encara que la dada oficial es coneixerà cap a novembre, quan un sistema més sofisticat (Prodes) divulgui la taxa oficial.

Les xifres han tornat a encendre les alarmes dels ecologistes, perquè l’any passat van ser arrasats 8.780 quilòmetres quadrats de vegetació, segons el Deter, mentre que el Prodes va calcular que la destrucció de la selva va ser de 12.415 quilòmetres quadrats.

“Entre gener i juliol va haver-hi prop de 5.470 quilòmetres quadrats (devastats), la qual cosa evidencia que la desforestació es va estabilitzar en taxes bastant altes en aquest bioma” en els últims anys, ha assenyalat a Efe Mari Napolità, gerent de ciències del Fòrum Mundial per a la Naturalesa (WWF) al Brasil.

La devastació de l’Amazònia brasilera ha crescut considerablement en els últims quatre anys, un fet que els ecologistes atribueixen a la falta de controls i fiscalització del govern de Jair Bolsonaro per a frenar la mineria il·legal, el comerç il·lícit de fusta o la pesca irregular.

Bolsonaro defensa l’explotació dels recursos naturals de l’Amazònia, fins i tot en reserves indígenes on és prohibit per llei, i des que va arribar al poder, en 2019, els índexs de devastació en la selva han augmentat considerablement.

En 2018, un any abans que el líder ultradretà assumís la Presidència, van ser arrasats 7.536 quilòmetres de selva, un 34% menys que en 2019, un 44% menys que en 2020 i pràcticament la meitat del registrat en 2021 (13.038 quilòmetres quadrats).

La més extensa selva tropical del planeta concentra el 72% de l’extracció minera del Brasil –en la seva majoria il·legal–, i el 99% de la fusta comercialitzada pel país és extreta il·legalment d’aquesta regió.

“Això és un esquema organitzat, patrocinat per grans terratinents i acaparadors de terres que se senten protegits pel desglaç de les polítiques de protecció ambiental i la lluita contra la desforestació que s’han produït en els últims anys”, ha declarat un portaveu de Greenpeace, Ròmul Batista, en un comunicat.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.