Mobilització europea per l’incendi al sud de Bordeus
El foc crema unes 7.400 hectàrees, un mes després que un altre de declarat a prop en devastés 14.000
Les flames han obligat a evacuar 10.000 persones i han destruït més d’una desena de propietats
El govern francès s’ha vist obligat a activar el mecanisme de protecció civil europeu i demanar ajuda a altres països davant l’amplada dels incendis al territori i, concretament, el d’Aquitània.
Ahir al vespre, aquest foc al sud de Bordeus ja havia cremat 7.400 hectàrees, després que fa un mes un altre al costat en destruís 14.000. De fet, es tracta de la continuació del de Landiràs, que no s’havia apagat del tot i que s’ha traslladat cap a l’oest, a la zona d’Ostens. Declarat dimarts passat, ha fet evacuar 10.000 persones, ha destruït disset cases i manté tancada una part de l’autopista A63 de la costa atlàntica francesa a causa del fum.
La Comissió Europea va informar que, en resposta a aquesta petició, enviava quatre avions Canadair estacionats a Grècia i Suècia per apagar focs. I hi afegia que equips de bombers de Dinamarca, Polònia, Àustria i Romania anirien a ajudar els francesos. El president francès, Emmanuel Macron, en una piulada, hi posava també Alemanya, que ahir mateix anunciava l’arribada de 64 agents i 24 vehicles. “Itàlia continua sent solidària amb França”, escrivia alhora Macron sobre altres bombarders d’aigua enviats en socors.
Sobre el terreny, en aquesta zona al voltant del parc de les Landes, hi treballaven ahir 1.100 bombers, ajudats de militars, i els avions i helicòpters d’aigua disponibles. L’A63, en el tram fins a Baiona, s’havia reobert, però es continuava desviant els camions a la frontera d’Irun cap a altres autopistes més a l’est. “Les condicions són particularment difícils” a causa de les altes temperatures, que “s’han de mantenir fins dissabte i conjugar-se amb un aire molt sec”, comunicava la prefectura de la Gironda, que recordava que “el foc del juliol no s’havia apagat mai i havia quedat enterrat en la torba”.
En aquest sentit, la primera ministra, Élisabeth Borne, que ahir va interrompre les vacances per visitar la zona acompanyada del ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, va declarar que “atesa la brutalitat de la represa del foc, es pot sospitar que hi ha una intervenció criminal, en espera de les investigacions”.
Desajustament climàtic
Borne va anunciar, al seu torn, tota una sèrie de mesures per combatre aquests incendis, que va atribuir, a nivell general, “al desajustament climàtic”. Entre aquestes accions, una nova llei de seguretat civil, una replantació selectiva dels boscos i un pla per fer front als actual episodis de canícula.
Simultàniament, a França hi ha ara vuit incendis i aquest any ja s’hi han cremat 50.000 hectàrees, segons els satèl·lits europeus, i en zones abans menys propícies com la d’Aquitània.