Pendents del termòmetre
Els sectors afectats per les normes d’estalvi energètic procuren fer bondat el primer dia d’aplicació
Els treballadors que han d’estar a 27 graus asseguren que ho passen malament
L’obligació de tenir les portes tancades encara trigarà a ser una realitat als grans eixos comercials
Els bancs notifiquen a les sucursals la nova temperatura
Les galeries d’art estan exemptes i poden climatitzar el local al seu gust
En un dia terrible de calor a Barcelona, el comerç, els hotels, els bars i restaurants, cinemes, oficines, equipaments i edificis públics van agafar adaptar-se ahir a la nova normativa que obliga, en termes generals, a tenir la temperatura més alta del que hi havia fins avui. De manera majoritària, segons els testimonis recollits per aquest diari, la norma d’estalvi energètic dictada pel govern espanyol es va seguir sense grans episodis de desobediència; fins i tot a les oficines de la seu central d’Òmnium Cultural, al carrer Diputació de Barcelona, el termòstat es va posar ahir a 27 graus.
La majoria de centres de treball han de posar, des d’ahir, la refrigeració a aquesta temperatura i l’experiència del primer dia no va ser bona per als empleats acostumats a l’estiu a un ambient més agradable. “Ara ja no farà il·lusió venir a treballar a l’estiu”, deia una empleada de la planta baixa dels grans magatzems de la plaça Catalunya.
Al xamfrà del carrer Bruc amb Gran Via, en Ferran, treballador de l’agència de viatges Viajes Tejedor no enganyava quan deia que des de primera hora del matí estava seguint la norma dels 27 graus. No enganyava perquè la seva cara era la d’un home molest per haver de treballar a una temperatura superior a la que tenia per costum. Aquest local està orientat a llevant, té unes grans vidrieres i al matí el sol l’escalfa de valent. “A vegades he d’abaixar una mica el termòstat”, reconeixia.
“I a sobre, corbata”
No gaire lluny d’aquest punt, a les oficines de Catalana de Occidente, al carrer Aragó, també se seguia la norma dels 27 graus. En Ferran, a la recepció, es queixava: “I a sobre he de venir amb corbata, és norma de la casa.” Segons explicava el conserge, als pisos superiors, a les oficines, “tothom es queixa perquè no es pot treballar”.
La mateixa estratègia d’abaixar de tant en tant el termòstat la feia també en Javi, treballador del punt de lloguer de vehicles d’Europcar a la Gran Via. En Javi assegurava: “Treballar a 27 graus és difícil i més aquí, que obrim constantment la porta del pàrquing i a la tarda ens toca el sol.”
On ahir també van aplicar la legislació i van posar el termòstat va ser a les oficines del Banc de Sabadell. A la del carrer Bruc, la Carola explicava que l’empresa havia enviat una circular a totes les sucursals per tal que ajustessin la temperatura. “Al cap d’una estona d’estar treballant es nota que hi fa més calor”, explicava la Carola. No gaire lluny, en una oficina de La Caixa del carrer València també explicaven que la direcció s’havia encarregat de recordar quina era la nova norma de temperatures.
Els desinformats
“27 graus és calor.” Així ho deia en David, el propietari d’una administració de loteries de l’Eixample, que a la part interior de l’establiment estava molt fresc, mentre que a la part destinada als clients no hi havia refrigeració de cap mena. En David va confessar que no sabia que ahir entrava en vigor la norma, circumstància poc freqüent perquè en només dos casos dels 23 llocs consultats ahir es va al·legar desconeixement.
On era evident que tampoc es respectava la norma era en una botiga de la firma Supercor al carrer Aragó. El contrast entre l’interior gèlid i la calor exterior era tan evident que, ahir al migdia, una turista s’exclamava amb un “uf” pel contrast tèrmic quan sortia al carrer. L’encarregada informava que tenien l’aire “segons la normativa vigent” sense donar més detalls.
A altres establiments tenien tan clar que ahir s’havia de fer el canvi que ja feia dies que feien proves. És el cas de l’hotel Mandarin, al passeig de Gràcia, que durant uns dies va estar fent proves a 27 graus amb uns resultats insostenibles i ahir va posar el termòstat de les zones comunes a 24,5 graus.
A una temperatura similar estava l’hotel H10 Madison, a tocar de la Via Laietana, on ahir van apujar la temperatura, que fins dimarts tenien situada en 22 graus. A l’hotel Avenida Palace van començar a aplicar una de les novetats que imposa la norma, tenir les portes d’accés tancades per evitar que s’escapi l’aire a l’exterior i així estalviar energia.
Portes tancades
La qüestió dels tancaments exteriors s’entreveu com un dels principals problemes d’aplicació de la nova normativa. Moltes botigues dels eixos comercials tenen, habitualment, l’entrada oberta de bat a bat i la sortida d’aire fred al carrer actua, aquests mesos de calor, com un reclam comercial. Els establiments tenen tres mesos per adaptar-se a aquest punt de la norma.
La qüestió de les portes tancades sí que l’aplicava ja ahir la gran botiga que Movistar té a la confluència de Portal de l’Àngel amb plaça Catalunya. Són grans portes amb els marcs de ferro, molt pesades i que costen d’obrir. “Això serà un problema”, deia una treballadora amb un atac de sinceritat.
Un dels que ja han actuat amb la qüestió de les portes és la botiga d’El Corte Inglés de la plaça Catalunya, on és difícil tenir les portes tancades, per l’elevat trànsit de persones que entren i surten, però ahir s’intentava. En aquest establiment, habitualment un refugi de frescor per als barcelonins que són al centre de la ciutat, el canvi de temperatura que s’hi va produir ahir es notava en travessar la porta d’entrada perquè l’habitual columna d’aire fred era ahir només freda i no gèlida com de costum. També ho va notar el personal. Dues de les treballadores de la planta baixa de la botiga, quan se’ls preguntava com havia anat el canvi, ensenyaven un ventall de mà.
On també van necessitar ajuda extra per estar més fresquets és a la botiga de Swarovski del passeig de Gràcia, on, a la meitat de l’establiment, s’hi havia posat un ventilador per ajudar a moure l’aire que des d’ahir tenen a 25 graus. Com que aquest establiment entra dins la categoria dels negocis on els treballadors van amunt i avall, per això s’han acollit a l’excepció dels 25 graus, com passava a la majoria de botigues de roba del Portal de l’Àngel.
La diversitat de locals fa que la norma sigui difícil d’aplicar. Per exemple, les cuines dels restaurants no han d’estar a 27 graus i els menjadors poden estar a 25. Però què passa quan, per exemple, la cuina és oberta a la sala? Com és el cas del restaurant Madrid-Barcelona, del carrer Aragó, on a més hi ha a la vista una Josper, “i això desprèn molta calor perquè és una brasa”, deia la Desiré, que es confessava una mica confusa per com ha d’actuar.
Cap confusió en una galeria d’art del mateix passeig de Gràcia, que, com que són excepció, poden posar el termòmetre com vulguin, i ahir estava a 24 graus, però habitualment a 21 o 22. Tampoc hi havia cap dubte al hall de les oficines centrals de la Seguretat Social a Barcelona, al carrer Aragó. Amb el sistema de refrigeració espatllat i un ventilador damunt del taulell d’informació auxiliant la recepcionista.
L’Ajuntament de Barcelona es reunirà amb el comerç
El regidor Jaume Collboni va dir fa uns dies, en ser interrogat pel pla d’estalvi energètic del govern, que l’Ajuntament aprovaria al setembre el seu. El fet és, però, que en algunes dependències municipals, com ara la seu del districte de l’Eixample, ahir hi treballaven a 27 graus, la mateixa marcada pel govern espanyol. En un altre establiment municipal, el mercat de Santa Caterina, no havien rebut cap indicació i ahir el termòmetre marcava 27,8 graus. Al mercat de la Concepció va ser impossible saber la temperatura, si bé al despatx de direcció, amb un aparell propi, l’ambient era molt fred. Per coordinar la qüestió, el regidor Collboni es reunirà la setmana vinent amb els representants del comerç. El petit comerç se sent marginat i perjudicat per la mesura.