L’espasa de Simón Bolívar

Gustavo Petro va voler que l’espasa de l’alliberador Simón Bolívar fos a l’escenari de la seva presa de possessió com a president. Un gest ple de simbolisme. La relíquia va ser robada el 1974 per la guerrilla de l’M-19, on militava Petro. El grup la va tornar el 1990, quan es va dissoldre per tornar a la vida civil.

Abans de la cerimònia al centre històric de Bogotà, l’encara president, Iván Duque, va negar el permís per al trasllat de l’espasa des del lloc on està resguardada. Va adduir “raons de seguretat”. Petro va rebre llavors els atributs del comandament i, ja com a president, va anul·lar l’ordre del seu predecessor i va ordenar a l’exèrcit que tragués la relíquia del seu lloc i la col·loqués davant del faristol des del qual faria el seu primer discurs.

“Com a president de Colòmbia sol·licito a la Casa Militar que porti l’espasa de Bolívar, una ordre del mandat popular i d’aquest mandatari”, va dir Petro. Les càmeres de televisió van mostrar el trasllat en directe, mentre el president del Senat, Roy Barreras, anunciava una pausa de deu minuts en la cerimònia. “Aquesta espasa té tanta història que avui en sumarà una més, la de per què va trigar a arribar a aquesta plaça”, va dir Petro en iniciar el seu discurs amb un somriure.

Els mandataris convidats a l’acte es van aixecar al pas de l’espasa, tret del rei d’Espanya, Felip VI.