Israel i el Gihad Islàmic acorden una treva a Gaza
Els atacs israelians mentre es negociava l’acord eleven la xifra de morts a la franja a una quarantena, 15 d’ells infants
Els hospitals del territori assetjat denuncien la falta d’electricitat pel bloqueig
El primer ministre israelià, Yair Lapid, havia previst allargar l’ofensiva contra Gaza durant almenys una setmana, però la mediació participada per Egipte va posar ahir fi a les hostilitats després d’arrencar un acord de pau entre el govern israelià i el Gihad Islàmic.
L’acord arriba al final del tercer dia de bombardejos, massa tard per evitar l’assassinat d’almenys 41 persones a la franja de Gaza, 15 d’elles infants i quatre dones. Al bàndol israelià no hi ha morts per lamentar, atès que el sistema de defensa Cúpula de Ferro, afirmen els dirigents israelians, ha aturat el 97% dels coets llançats per la Gihad Islàmica que podien suposar un perill. Les sirenes, això sí, van sonar de nou a prop de Tel-Aviv.
Milers de persones a Gaza van assistir al funeral de Khaled Mansour, membre del Gihad Islàmic, mentre el Ministeri de Sanitat palestí insisteix que els hospitals del territori estan a punt de quedar-se sense combustible i, per tant, sense electricitat.
El motiu d’aquesta crisi d’abastiment és el bloqueig a què Israel està sotmetent els passos fronterers amb el territori assetjat, impedint també l’accés d’ajuda humanitària.
El diputat israelià Ben-Gvir, del partit supremacista jueu Sionisme Religiós, va liderar una marxa per l’Esplanada de les Mesquites acompanyat d’un centenar de seguidors, mentre les forces de seguretat israelianes apartaven del camí els residents palestins, una acció que observadors han considerat provocativa enmig del moment de tensió que viu el territori.
En el món diplomàtic, Israel continua tenint el suport dels seus aliats, que li perdonen els crims que denuncien els grups de defensa dels drets humans. La Casa Blanca va reiterar “el dret d’Israel a defensar-se”, un argument al qual va sumar-se la cap d’Afers Estrangers britànica, Liz Truss, que ha condemnat “els grups terroristes que ataquen civils de manera violenta, provocant víctimes a tots dos costats”.
L’enviada especial de les Nacions Unides als territoris palestins, Francesca Albanez, va rebatre amb duresa aquests arguments: “En aquest conflicte, Israel no pot dir que s’està defensant a ell mateix.” I va afirmar: “No pot ser que s’estiguin defensant de civils des del 1967.” Albanez també va advertir que “la falta de rendició de comptes fa fort Israel” i que aquests atacs són “il·legals i irresponsables”.
Igual com va passar durant l’ofensiva del maig del 2011, companyies com ara Instagram estan censurant imatges en què es veuen infants palestins morint a Gaza a causa dels míssils israelians. A la franja, que és el territori més densament poblat del planeta, el 51% dels dos milions de persones que hi viuen són menors de 15 anys.