Política

Taiwan acusa la Xina de simular una invasió i posa en alerta la seva flota

Pequín no ho nega i continua amb les maniobres militars per aire i per mar i al voltant de l’illa

Els EUA qualifiquen de desproporcionada la reacció xinesa a la visita de Pelosi

Pequín no afluixa i ahir va continuar amb les maniobres militars per aire i per mar més grans de la història al voltant de Taiwan iniciades dijous després de la polèmica visita de la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, a l’illa. Taiwan interpreta aquests exercicis militars com el simulacre d’una invasió a l’illa. Les autoritats xineses no ho neguen i asseguren que no són només una advertència, sinó també “un càstig a les forces independentistes de Taiwan”. El Ministeri de Defensa taiwanès va assegurar que avions i vaixells de guerra del gegant asiàtic van fer exercicis de simulació d’atac cap a l’illa.

En resposta, les autoritats taiwaneses han mogut fitxa i, ahir, van iniciar les seves pròpies maniobres amb un desplegament de patrulles aèries i vaixells de guerra després d’emetre alertes durant tota la nit contra qualsevol incursió aèria xinesa a la seva zona de seguretat, que comença si fa o no fa a la meitat de l’estret de Taiwan.

Aquesta no és la primera vegada que la Xina fa exercicis militars a l’estret de Taiwan, però, a diferència de les ocasions anteriors, aquests cobreixen una àrea més gran. Concretament, es desenvolupen en sis zones, de nord a sud i d’est a oest, que suposen un blocatge total de l’illa. A més, una de les zones on tenen lloc aquests exercicis està situada a només 20 quilòmetres de la costa de Kaohsiung, la principal ciutat del sud de Taiwan. Els exercicis, a més, inclouen foc real i el llançament de míssils de llarg abast.

Aquests moviments militars a l’estret de Taiwan, així com la suspensió de mesures de cooperació amb els Estats Units en diverses àrees clau, formen part de la resposta de la Xina al viatge que va fer dimecres Nancy Pelosi a l’illa. Pequín, que reclama la sobirania de Taiwan, va descriure la visita de la tercera autoritat dels Estats Units a l’illa com una “farsa” i “traïció deplorable”.

El cap de la diplomàcia nord-americana, Antony Blinken, de viatge a les Filipines, va qualificar de desproporcionada la reacció de Pequín a la visita de Pelosi i va insistir ahir que els Estats Units actuaran de manera responsable per evitar una crisi i va acusar la Xina de sobreactuar amb l’objectiu de canviar l’statu quo de Taiwan. En roda de premsa a Manila, Blinken va afirmar que el seu país i el món tenen “un especial interès” a mantenir la diplomàcia. Des de Wisconsin, l’expresident dels Estats Units Donald Trump es va pronunciar sobre la crisi, qüestionant el viatge de Pelosi, la metxa que va encendre la crisi. “Què hi feia, a Taiwan? Era el somni de la Xina, els va donar una excusa. Han estat buscant aquesta excusa”, va dir Trump durant un míting.

D’altra banda, ahir van trobar mort d’un infart el número dos del desenvolupament de míssils de Taiwan, Ouyang Li Hsing, vicepresident de l’Institut Nacional de Ciència i Tecnologia Chung-Shan (Ncsist). La policia no hi va veure cap indici de violència, segons va informar l’organisme en un comunicat.

El prec d’Hiroshima

Hiroshima va fer una crida ahir a la desnuclearització per evitar que es repeteixin els horrors del bombardeig atòmic sobre aquesta ciutat japonesa coincidint amb el 77è aniversari del devastador atac, i en un moment marcat per l’escala de tensions globals amb la crisi a l’estret de Taiwan i la guerra a Ucraïna. Hiroshima va ser l’objectiu de la primera bomba atòmica utilitzat en combat de la història, batejada amb el nom de Little Boy i llançada pel bombarder B-29 Enola Gay dels EUA el 6 d’agost de 1945. En l’atac van morir unes 80.000 persones, la majoria civils.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.