crisi als balcans
La UE convida Kosova i Sèrbia a negociar a Brussel·les després de les tensions
L’oferta comunitària es produeix després de les tensions frontereres del passat cap de setmana
La Unió Europea ha convidat aquest dilluns a Sèrbia i Kosova a negociar a Brussel·les per a solucionar les seves controvèrsies després de les últimes tensions entre tots dos països, en el marc del diàleg que afavoreix la UE perquè normalitzin les seves relacions.
“La UE ha convidat a totes dues parts a reunir-se a Brussel·les per a discutir el camí endavant, trobar solucions i evitar que aquestes tensions tornin a aparèixer de nou”, ha indicat en la roda de premsa de la Comissió Europea Peter Stano, portaveu de l’alt representant de la UE per a Afers exteriors, Josep Borrell.
La invitació s’ha produït després que Kosova acceptés “la proposta de Borrell i la petició dels Estats Units de posposar les mesures” que prohibeixen l’ús de documents d’identitat i matrícules de vehicles sèrbies fins al pròxim 1 de setembre, quan anaven a entrar en vigor avui.
“S’han estès de nou invitacions a tots dos països perquè vinguin a Brussel·les a participar en el diàleg facilitat per la UE”, ha comentat Stano.
El portaveu comunitari ha deixat clar que “tots els assumptes pendents entre Kosova i Sèrbia han de ser abordats en el marc del diàleg facilitat per la UE”, cosa que “és important per als ciutadans de Kosova i Sèrbia i per a les perspectives de tots dos països a la UE”.
Stano ha explicat que tant Borrell com l’enviat especial de la UE per al diàleg entre Pristina i Belgrad, Miroslav Lajcak, han dut a terme “contactes intensos” tant amb Kosova com amb Sèrbia “amb l’objectiu de calmar les tensions”, i ha agregat que també han parlat amb la missió de la UE per a donar suport a l’estat de dret kosovar (EULEX), la Força Internacional de Seguretat per a Kosova (KFOR) de l’OTAN i amb socis internacionals com els Estats Units.
“Tothom ha de romandre en calma; qualsevol acció unilateral no coordinada posa en perill l’estabilitat i la seguretat sobre el terreny i que impedeixi la lliure circulació de ciutadans allí, ha de detenir-se immediatament”, ha apuntat el portaveu, que ha dit que si qualsevol d’aquestes mesures continua, ha de “parar immediatament”.
Per la seva banda, Borrell ha celebrat avui a través del seu perfil oficial en Twitter que Kosova posposi al setembre el veto a l’ús de documentació sèrbia.
En la nit del diumenge van sorgir fortes tensions entre Kosova i Sèrbia amb bloquejos dels passos fronterers i carreteres, poques hores abans del començament de l’aplicació per part de Pristina de la prohibició de documents i matrícules sèrbies a Kosova, mesura a la qual s’oposen els serbis.
Kosova va anunciar a la fi de juny la decisió, similar a la que el setembre passat va generar una crisi que va implicar que els dos països augmentessin les seves forces de seguretat a la frontera. Kosova i Sèrbia duen a terme des de 2011 difícils i poc fructíferes negociacions per a normalitzar les seves relacions.
L’antiga província sèrbia va proclamar en 2008 una independència que Belgrad no reconeix i que ha estat secundada pels Estats Units i la majoria dels socis de la UE, però no per Rússia, la Xina, l’Índia, el Brasil o Espanya, entre altres Estats.